Een houten vloer is prachtig, maar wel veel werk om goed te onderhouden. Hout is namelijk erg gevoelig voor vocht en verschillen in temperatuur. Heb je een houten vloer in jouw woning liggen, maar weet je niet goed hoe vaak je de vloer moet schoon maken? Lees dan verder en kom erachter! 

Dagelijks onderhoud

Iedere vloer wordt dagelijks vies door stof of vuil. Als er mensen overheen lopen met schoenen, blijft er altijd steentjes of zand achter. Deze steentjes kunnen zorgen voor beschadigingen in het hout. Het is daarom aan te raden om elke dag te stofzuigen. Houd je niet van stofzuigen? Vraag de gasten dan om hun schoenen uit te trekken voordat ze de vloer op lopen. Een andere oplossing is om met de een zachte bezem snel het vuil op te ruimen. 

Wekelijks onderhoud

Naast elke dag even stofzuigen is er ook een taak die wekelijks moet gebeuren, namelijk dweilen. Bij hout moet je oppassen met grote hoeveelheden vocht, omdat het krom kan gaan trekken als er een lange tijd een laag water op staat. Gebruik daarom met het dweilen een speciale zeep of olie die de vloer voedt en niet uitdroogt. Er zal dan een mooie natuurlijke glans ontstaan in plaats van een doffe look. 

Jaarlijks onderhoud 

Voor de kwaliteit en levensduur van een houten vloer is het belangrijk om de hele vloer jaarlijks in de was of olie te zetten. Hierbij wordt de vloer gereinigd en tegelijkertijd gevoed. Je kunt dit zelf doen, maar voor het beste resultaat kun je dit beter laten uitvoeren door een professional. Zij weten precies wat de vloer nodig heeft en hebben de juiste materialen. Daarnaast kost het veel minder tijd dan wanneer je het zelf zou doen. 

Is jouw vloer nog in goede staat? 

Het is erg belangrijk om een houten vloer goed te onderhouden. Het begint met dagelijks stofzuigen, zodat er geen krassen op de vloer komen. Maar jaarlijks de vloer laten oliën is minstens zo belangrijk. Heb je een oude houten vloer die erg beschadigd is en ben je toe aan een nieuwe? Neem dan een kijkje op de website van Bebo Parket. Zij hebben een enorm assortiment aan goedkope houten vloeren, maar ze hebben ook allerlei soorten laminaat en PVC vloeren. Wil je meer informatie over de vloeren? Neem dan contact op en laat je adviseren.