Markante bergtoppen, pittoreske dorpjes, uitgestrekte bossen en prachtige groene bergweiden, dat is waar de Dolomieten in het noorden van Italië voor staan. Hou jij van uitdagende wandeltochten in de bergen, dan moet je zeker eens overwegen om op vakantie te gaan naar de Dolomieten. In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over dit geweldig mooie gebied.

Een wandelvakantie in de Dolomieten

De Dolomieten is een gebergte in Noord Italië. De hoogste bergtop is Marmolada Peak met 3.343 meter. Feitelijk gezien behoort het gebergte tot de Zuidelijke Kalkalpen. Het strekt zich uit over de Noord-Italiaanse provincies Trentino, Belluno en Zuid-Tirol. De Dolomieten staan vanwege de kleurrijke landschappen en bijzondere rotsformaties ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zegt natuurlijk al genoeg over hoe bijzonder het gebied is. 

De Dolomieten is een zeer populaire vakantiebestemming voor de actieve vakantieganger. Een  wandeling Dolomieten brengt je op de mooiste plekjes. Er is een groot aanbod van zogenaamde huttentochten. Je wandelt hierbij van hut naar hut. In deze comfortabele hutten kan je overnachten maar de gastvrije eigenaars zullen ook een stevig ontbijt en overheerlijke Italiaanse delicatessen bij het diner serveren. Alle hutten zijn gesitueerd op aantrekkelijke locaties waar je een mooi uitzicht op het berglandschap hebt.

Alles wat je moet weten over de Dolomieten

Alta Via routes

Alta Via staat voor hoog pad of hoge route. En hoog gaan de wandelroutes in de Dolomieten. De Italianen hebben de mooiste Alta Via routes aangeduid met de nummers 1 tot en met 6. De Alta Via bestaan op zich ook weer uit diverse paden, die eveneens genummerd zijn. Op deze manier is het heel eenvoudig om een route uit te stippelen. Er zijn echter ook mogelijkheden om met een gids te gaan wandelen. De bewegwijzering is echter goed en met een kompas en kaart moet het prima lukken om te navigeren, ook als de bewegwijzering is ondergesneeuwd.

De mooiste van alle routes is Alta Via 1. Deze huttentocht is 120 kilometer lang en je doet hier zo’n 8 tot 10 dagen over. Hij begint bij Lago di Braies en eindigt bij La Pissa. De route is goed bewegwijzerd. Onderweg kom je door uitgestrekte bossen en groene bergweiden, langs kraakheldere meren en ga je over uitdagende bergpassen. De uitzichten over het markante berglandschap zijn geweldig mooi. Deze huttentocht is voor iedereen met enige wandelervaring en een goede basisconditie prima te doen. Er zijn echter wel bepaalde flink steile delen en je moet ook zeker geen hoogtevrees hebben. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde delen van de route te wandelen.

Alta Via 2 loopt door vrijwel hetzelfde gebied van Bressanone naar Croce d’Aune. Het grote verschil met Alta Via 1 is dat hij niet geschikt is voor de minder ervaren wandelaar. Het is een route met steile beklimmingen en kent ook verschillende Ferrata’s. Dit zijn stukken waar je gebruik moet maken van klimladders en kabels om omhoog te komen. Kortom, dit is een route als je van echte uitdagingen houdt.

Zoals gezegd zijn er nog een viertal genummerde kortere en langere Alta Via Routes in de Dolomieten. Ze verschillen in lengte en zwaarte. Een ding hebben ze allemaal gemeen, dat is het fantastische uitzicht onderweg.

De beste reistijd naar de Dolomieten

Als je wilt gaan wandelen in de Dolomieten, kan dit tussen half juni en half september. Dit is dus niet zo heel lang. Dit komt door de weersomstandigheden in het gebergte en aangestampte sneeuw die voor een beperkte toegang tot de wandelpaden kunnen zorgen. In het zomerseizoen schijnt de zon vaak, maar het weer kan soms wel in een keer omslaan. Ook kan er wel eens wat sneeuw vallen, maar die is dan weer snel verdwenen. Houdt hier wel rekening mee als je jouw backpack gaat inpakken.

Alles wat je moet weten over de Dolomieten

Wat neem je allemaal mee?

Of je nu voor een korte of langere wandelvakantie kiest, het is van groot belang dat je een goede uitrusting bij je hebt. Uiteraard neem je casual kleding en schoenen voor de avonden, ondergoed, en toiletspullen mee.

Het allerbelangrijkste zijn echter goed ingelopen wandelschoenen en wandelsokken. Voor de wandeltochten neem je verschillende soorten kleding zoals thermische onderkleding, een fleece vest, trekking broek, handschoenen en een hoofddeksel mee. Ook een waterdichte jas en broek zijn onmisbaar. Het weer kan in de Dolomieten namelijk snel omslaan. Natuurlijk kan je ook niet zonder een waterfles, zonnebril en zonnebrandcrème en toiletartikelen. 

Overige zaken die handig zijn, zijn bijvoorbeeld een EHBO setje, uiteraard je camera, kaarten en een kompas.

Bagageservice

Je kunt er voor kiezen om al je bagage steeds mee te dragen. Er zijn echter ook mogelijkheden voor bagage service. Je draagt de essentiële bagage voor die dag met je mee. De rest wordt dan naar je volgende stop gebracht. Dit is wel zo prettig natuurlijk want dan heb je veel minder bepakking tijdens het wandelen.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er dus voor dat alles tijdig geregeld hebt en dat je alle benodigdheden hebt ingepakt. Belangrijk ook is om jezelf goed voor te bereiden. Je gaat de bergen in en je moet een aantal dagen met een rugzak rondlopen. Het is dus heel verstandig om de weken voor je vertrek al te trainen. Bij voorkeur op de schoenen die je ook tijdens je wandeltocht zult dragen en met een rugzak op je rug.

Met de auto of trein of toch met het vliegtuig naar de Dolomieten

De auto is een handig vervoersmiddel om af te reizen naar de Dolomieten. Dan heb je ook op je vakantieadres je eigen vervoer. Je kunt natuurlijk ook met de trein, dat bovendien een zeer klimaatvriendelijk alternatief is. 

Het snelst reis je met het vliegtuig. Vanaf verschillende Nederlandse vliegvelden vertrekken er vluchten naar bijvoorbeeld Innsbruck of Venetië. Vanaf de luchthaven kan je per bus of trein richting de startlocatie van je wandelvakantie. Denk eraan dat het erg druk is op de luchthavens. Vertragingen zijn meer regel dan uitzondering. Heeft jouw vlucht vertraging vergoeding kan je dan simpel online aanvragen. Niet vergeten, want dat is zonde van het geld.