Momenteel wordt er veel minder bij de GGD getest op corona. Sowieso omdat er veel minder besmettingen zijn dan een tijd geleden, maar ook omdat er veel gebruik wordt gemaakt van corona zelftests. Die kun je eenvoudig zelf thuis uitvoeren en je hoeft maar 10 minuten op de uitslag te wachten in plaats van 24 of 48 uur. Wil je meer weten over de corona zelftest? Lees dan snel verder!

Wat is een zelftest?

Een zelftest is dus een test op corona die je zelf thuis uit kunt voeren. De test is bedoeld voor het veilig houden van contact met vrienden, familie of collega’s. Het is een antigeen sneltest. De zelftest meet dus het gehalte van antigenen in je slijmvlies. Als het viruseiwit aanwezig is in het slijmvlies, betekent dit dat je besmet bent met het virus. Er bestaan twee soorten zelftests: een test via neusvocht of een test via speeksel. Mocht je een gevoelige neus hebben of een bepaalde aandoening hebben waardoor je geen wattenstaafje in je neus kunt verdragen, dan is een speekseltest de beste optie. Die doe je namelijk gewoon via je mond.

Hoe betrouwbaar is zo’n zelftest dan?

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat een zelftest minder betrouwbaar is dan een PCR-test bij de GGD. Dit komt omdat de test net wat minder gevoelig is op het viruseiwit. Als er dus net wat te weinig aanwezig is, kan het zijn dat een zelftest toch negatief uitslaat, ook al is het eiwit wel aanwezig. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het betekent wel dat het verstandig is om vaker een zelftest te doen. Over het algemeen sporen zelftests besmettingen toch wel op. Test je positief met een zelftest? Blijf dan gewoon lekker thuis en test later weer.

Waar kun je een zelftest kopen?

Wil je zelftesten kopen? Dit kun je doen bij de apotheek of bij drogisterijen en supermarkten. Deze zelftests zijn allemaal getest en goedgekeurd voor gebruik. In sommige gevallen kun je ook gratis zelftesten krijgen via je werkgever. Dit kun je eens nagaan bij de HR-afdeling. Ten slotte kun je jouw zelftest ook eenvoudig online bestellen. Helemaal handig als je toch vermoed dat je iets onder de leden hebt!

Hoe doe je een zelftest?

Als je gebruik maakt van een speekseltest stop je het wattenstaafje in je mond totdat het watje zacht wordt of vol zit met speeksel. Haal hem dan uit je mond en stop hem zo snel mogelijk in de teststrip. Hierna is het 10 minuten wachten en dan kun je de uitslag aflezen. Een zelftest via neusvocht werkt bijna hetzelfde, maar dan in je neus. Een zelftest hoeft maar 2 cm diep.