Het beschermen van je vloer is altijd de moeite waard. De vloer blijft langer mooi en gaat langer mee. Sommige vloeren zijn erg sterk, waardoor bescherming wat makkelijker is, hierbij kan je denken aan pvc vloeren. Deze vloeren zijn sterker dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Toch is ook bij een sterke vloer enige mate van bescherming geen overbodige luxe. Hieronder volgen zeven simpele tips om je vloer te beschermen en mooi te houden.

1 Vilt onder schuivende stoelpoten en tafelpoten

Tafels, maar vooral stoelen schuiven regelmatig over de vloer. Dat is in een ruimte waar geleefd wordt onvermijdelijk. Het geschuif kan voor beschadiging op de vloer zorgen. De oplossing hiervoor bestaat uit zelfklevend stoelvilt. Het gebruik is simpel en doeltreffend. Je hoeft de viltjes alleen maar onder de poten van stoelen en tafels te plakken en ze maken geen krassen meer. Ze glijden voortaan zacht over de vloer. Viltglijders hebben hetzelfde beschermende effect. Sommigen worden met een spijkertje onder de poten vastgezet. Deze viltjes zijn daardoor extra stevig bevestigd.

Vilt onder schuivende stoelpoten en tafelpoten

2 Spelen met speelgoed op een speelkleed

Heb je speelgoed in huis? Dan heb je waarschijnlijk ook spelende kinderen. Daar kunnen vele potentiële veroorzakers van schade tussen zitten. Het kan er koddig uitzien, maar loopfietsjes en loopkarretjes hebben vaak vloer onvriendelijke wieltjes. Tijdens het spelen wordt er natuurlijk met van alles gesleept en geschoven. Misschien kan je afspraken maken met je kind, maar het neerleggen van een speelkleed voorkomt ook al schade.

Spelen met speelgoed op een speelkleed

3 Olie, harde wax of lak

De bescherming van houten vloeren bestaat voornamelijk uit een goede afwerking. Een vloer van onbehandeld hout is sneller vies en heeft sneller beschadigingen dan een houten vloer die wel behandeld is. Wanneer je de vloer behandelt met olie, biedt dit nadat de olie ingetrokken is, bescherming. Bewerken met harde wax of de vloer voorzien van een laklaag zijn ook manieren om het hout te beschermen. Olie, harde wax en lak kunnen alleen toegepast worden op een houten vloer. Andere vloeren hoeven niet op deze manier behandeld te worden.

Olie, harde wax of lak op een houten vloer

4 Mat onder rollende bureaustoel

Heb je een bureaustoel in gebruik? Handig zijn die wieltjes eronder, hè? Heb je de slijtage onder en rondom de stoel ook al gespot? Om deze reden zijn er speciale matten te koop. Deze worden onder de bureaustoel gelegd. Verdere krassen en slijtage worden door zo’n mat voorkomen. Let erop dat de mat groot genoeg is voor het gebied waar je met de bureaustoel heen rolt.

Mat onder rollende bureaustoel

5 Beschadigen door schoon te maken

Door schoon te maken kan een vloer ook beschadigd raken. Vaak ligt dit aan het gebruikte materiaal. Stofzuigers kunnen een kop hebben die niet (meer) goed geborsteld is, met als gevolg krassen. Een bezem kan ook voor krassen zorgen als hij te hard is. Door te vegen druk je vuil zoals zand, tegen de grond aan. Je kan het beste een zachte bezem gebruiken.

Beschadigen door schoon te maken

6 Voorkom vocht op een houten vloer

Vocht en hout is nooit een goede combinatie. Dat geldt ook voor een houten vloer. Zelfs een laminaatvloer kan de verwerking van vocht nauwelijks aan. Probeer daarom altijd vocht op de vloer te vermijden. Als het onverhoopt toch gebeurt, zorg er dan voor dat het onmiddellijk gedroogd wordt. Als dat lukt, krijg je geen ontsierende kringen. Wanneer er vocht in de naden van het laminaat loopt, kunnen delen van het laminaat omhoog komen te staan. Deze kwetsbaarheid voor vocht geldt niet voor alle vloeren. Zo zijn er pvc vloeren en tegelvloeren die wel bestand zijn tegen natte situaties.

Natte houten vloer

7 Huisdieren en hun nageltjes

Huisdieren zijn zo leuk en horen helemaal bij het gezin. Katten bewegen zich elegant en zullen met hun nagels geen schade maken als ze gewoon lopen. Als ze bang zijn en opgejaagd worden, verandert dat natuurlijk. Ze zullen instinctief, dus volkomen onbewust, hun nagels uitzetten en daarmee kunnen ze (per ongeluk) krassen maken op de vloer. Honden kunnen hun nagels niet in- of uitzetten. Hun nagels zijn altijd uitgezet. Door de nagels veroorzaken zij ook slijtage aan de vloer. De oplossing hier is simpel: nagels knippen. Je kan de nagels laten knippen, maar sommige honden- en katteneigenaren doen dit zelf.

Huisdieren en hun nageltjes

Uit bovenstaande tekst blijkt dat je een vloer op tenminste zeven manieren kunt beschermen. In hoeverre je dat ook echt wilt doen, wordt vaak bepaald door hoe de vloer wordt gebruikt. In een huis met kinderen en huisdieren zal een vloer anders, meestal intensiever, gebruikt worden dan in een huis met één persoon en een goudvis. Maar door bovenstaande zeven tips toe te passen, zal elke goed beschermde vloer langer mooi blijven.