Sommige planten zijn geschikter dan andere voor je balkon. Richt je balkon zich naar het noorden, dan is schaduw er koning. Geen fantastische plek om echt zonminnende planten neer te zetten. Gelukkig zijn er ook voldoende schaduwplanten zoals begonia, camelia en fuchsia. Bij een balkon op het westen kan de wind vaak de planten plagen. Stevige laagblijvende planten doen het hier goed. Violen, buxus of varkensgras, bijvoorbeeld. Staat je balkon op het zuiden? Dan heb je een zonnebank aan je huis hangen. Zonaanbiddende planten zoals de olijfboom, de geranium en het gele zonneroosje floreren er. Als je ze tenminste frequent bewatert. Een balkon op het oosten krijgt ook zon maar wel ’s ochtends. Hier kun je ook zonaanbidders zoals de margriet en de esdoorn laten bloeien.
Olijfboompje
Een fast runner bij tuincentra is het olijfboompje. Een volgroeid exemplaar van € 800 leent zich niet echt voor een balkon maar een boompje van nog geen meter hoog juist wel. De volle zon doet ‘m goed maar ook op een zonnig plekje voelt hij zich thuis. Je hebt er drie seizoenen kijkplezier van: dat frêle stammetje en dan die ragebol van olijfgroene blaadjes daarboven. Het vierde seizoen (winter) brengt het olijfboompje liefst in de woonkamer door.
Hoe houd je je olijfboompje mooi op het balkon? Zet hem zonzeker neer. Overdag moet zijn plekje toch wel minimaal 15 graden zijn en in de nacht mag het niet kouder worden dan -5o Celsius. Het olijfboompje blijft gezond als je hem zo nu en dan snoeit. Doe dat naar de mooie bolle vorm waarin hij op je balkon is aangekomen. En… liefst in het voorjaar snoeien.
Citrusplant
Een stijlvolle aanwinst voor je balkon is de citrusplant en wel de citrus variegata. Floraal is het een bont geheel, zowel blad als vruchten geven namelijk allerlei kleurschakeringen. Zakt het kwik beneden de 10o Celsius? Dan wil deze pracht graag naar binnen verhuizen. Laat je citrusplant eerst even wennen aan de zon en zoek voor de eerste tijd een schaduwplekje. Citrusplanten doen het goed in terracotta potten en veel minder in kunststof potten. Er is speciale voeding voor citrusplanten verkrijgbaar. Een echte citrus is gek op kalk, dus water uit de kraan is niets mis mee. Zie je geel blad verschijnen? Dan geef je of teveel water, of de citrus krijgt te weinig voeding. Vorst en ultieme kou zijn een no-no voor de citrus.
Bromelia
Helemaal uit het Zuid-Amerikaanse Chili komt-ie, de tuinbromelia. Als de zomer voorbij is, gaat de bromelia helemaal los en presenteert een schitterende bloem in het hart van de plant. Eigenlijk is het niet de bloem die zo mooi kleurt maar de gekleurde schutbladeren. De bromeliabloemetjes zijn piepklein. Snoeien is niet nodig, de winter deert hem ook niet. De fascicularia bicolor kan in de volle zon maar net zo goed in de schaduw. Een overlever op elk balkon, dus. Met de bromelia krijgt je balkon kleur. Hij verkiest een licht plekje maar niet het volle zonlicht. Is zijn standplaats te zonnig, dan meldt de bromelia dat met lichtbruine vlekken op het blad. Weerbaarder is de soort bromelia ananas. Bromelia’s drinken via de rozet, in de potgrond hoeft weinig water te zitten. Bromelia’s zijn eigenzinnig; ze willen regenwater. Ze houden ook van luchtvochtigheid. Geregeld even besproeien doet hen goed. De bromelia geeft aan wanneer je dat niet genoeg doet. Dan beginnen de puntjes van het blad bruin te krullen.
Waaierpalm
Ofwel, maak kennis met de trachycarpus fortuneii. Een prachtig stukje balkongroen met bladeren die op waaiers lijken. Vol in de bladkroon en met wortels die bijna elke schok aankunnen. Ook al vriest het behoorlijk, de waaierpalm blijft overeind. Tot – 15o Celsius is er nog niks aan de hand. Let wel even op de grootte want je wilt natuurlijk zelf ook nog op je balkon kunnen zitten. De waaierpalm wordt ook wel henneppalm genoemd. Droge grond in de zomer is funest voor de plant. Besproei de plant geregeld en geef hem een zonnig hoekje op je balkon. Kies voor een fikse pot want hoe groter de wortelkluit, hoe beter hij het ’s winters op je balkon volhoudt. De waaierpalm houdt ondanks zijn naam beslist niet van de volle wind.
Esdoorn
Tot slot de esdoorn acer ofwel de Japanse esdoorn. Met een romantische gele herfstkleur een plaatje op je balkon. De esdoorn wil graag halfschaduw met een scheut ochtendzon. Je snoeit ‘m in juli en augustus en hij wortelt graag in luchtige turf met potgrond. Een luwe plek is beter dan een winderige. In een pot gezet, moet hij wel voldoende water krijgen.