Een tuinhuisje is het nieuwe accessoire van je tuin wat helemaal in is. Het lijkt een eenvoudig iets om neer te zetten, maar toch valt dat soms tegen. Het is een heel proces waar je aan begint, en je kan het zeker vergelijken met een verbouwing in je huis. Zo zijn er veel verschillende soorten en maten waar je uit kan kiezen bij een bouwmarkt als Fonteyn. Wij zetten hier de vijf belangrijkste soorten tuinhuisjes op een rij!
Plat of licht hellend dak
Het eerste type tuinhuisje heeft een plat dak en een lichte uitstraling. Het dak zelf is meestal zo gemaakt dat het water er goed van af kan vallen. Als dat niet zo was, zou je veel last van lekkage hebben. Je plaatst het tuinhuisje op zo’n manier dat het water naar achter kan lopen en zo eraf glijdt. Het is dus een plat dak, die wel schuin afloopt. Meestal worden dit soort tuinhuisje geplaatst in combinatie met een veranda of terras. Het is dan ook eigenlijk een klein schuurtje voor extra opbergruimte.
Zadeldak of lessenaarsdak
Dit type huisje ziet er eigenlijk uit als een klein huisje. Zo heeft het een punt dakje en is het gevormd op een manier hoe kinderen vaak huisjes tekenen. Het wordt veelal traditioneel genoemd en dat is ook te zien. Een lessenaarsdak wordt ook wel een zadeldak genoemd en is vooral nu erg populair. Een lessenaarsdak is eigenlijk hetzelfde, alleen dan met maar een schuine kant. Je krijgt dus geen nok bovenin in het midden.
Piramidedak of paviljoen dak
Een piramide kent iedereen wel. Dit type dak wordt vaak gebruikt bij vierkante tuinhuisjes. In het midden heeft het dak een puntje, waar vandaan vier vlakken omlaag lopen. Dit is ideaal voor regenwater, het heeft nu eigenlijk geen plek waar het kan blijven liggen. Daarnaast straalt het al snel iets kleins en schattigs uit. Dit type tuinhuisje wordt vaak gebruikt als een soort theekamer, hoe ze dat vroeger noemden. Het staat vaak achter in de tuin, soms langs het water, waar veel zon schijnt. Nu wordt het ook vaak gebruikt als opbergruimte. De schattige uitstraling voegt zeker iets toe aan je tuin. Een paviljoen dak is eigenlijk bijna hetzelfde. Het heeft een punt in het midden en dan meerdere zijdes die omlaag lopen.
Bijzondere daken
Naast alle traditionele daken van een tuinhuisje, heb je ook altijd uitzonderingen. Zo heb je het wolfsdak en het boogdak. Het wolfsdak komt vaak voor op boerderijen. Het lijkt dan ook een beetje op een zadeldak, alleen dan zonder de punten. Het dak heeft geen uitstekende punten, en is eigenlijk redelijk ovaal. Het boogdak daarentegen wordt vaak gebruikt voor huisjes die op wielen staan. Denk hierbij aan de traditionele pipowagen die je in veel teken-, en kinderfilms ziet.
Hoektuinhuis
Tot nu toe waren het voornamelijk de daken die bijzonder waren, de vorm van de huizen waren allemaal rechthoekig of vierkant. Ook dat kan anders. Er is een bepaald type tuinhuisje, waarbij de basis bestaat uit verschillende vlakken. Een soort prisma, vaak zie je dit staan in buurttuintjes of anderen moestuinen.