Wanneer jouw tanden al jarenlang scheef staan, ben je hier misschien aan gewend. Toch is het niet verstandig om je hele leven lang met een scheef gebit te blijven lopen, want hier zitten een aantal nadelen aan. Benieuwd wat de nadelen van een scheef gebit zijn? Wij zetten er hier 3 op een rijtje. Aansluitend vertellen we je ook hoe je voor een recht gebit zorgt.

1. Schaamte

Een scheef gebit is iets wat anderen snel opvalt. Je hoeft maar te lachen en iemand anders ziet direct dat je geen rechte tanden hebt. Ook tijdens het praten of eten zijn scheve tanden vaak goed zichtbaar. Sommige mensen worden hier niet warm of koud van, maar er zijn er genoeg die zich schamen voor scheve tanden. Als dit ook voor jou geldt, probeer je misschien om je tanden zo min mogelijk bloot te geven in het bijzijn van anderen. Wanneer je dit lange tijd doet, kan dit uiteindelijk resulteren in een negatief zelfbeeld. Je kunt er zelfs steeds minder zelfvertrouwen door krijgen.

2. Kauw- en slikproblemen

Scheve tanden kunnen ook tot kauw- en slikproblemen leiden. Als jouw tanden en/of kiezen niet goed op elkaar aansluiten, wordt eten niet op de juiste manier gemalen. Hierdoor is de kans groot dat je (veel) te grote stukken doorslikt. Kauwproblemen hangen vaak nauw samen met slikproblemen. Wanneer je niets aan scheve tanden doet, kan het uiteindelijk zelfs zo erg worden dat je helemaal geen vast voedsel meer kunt eten. Om ervoor te zorgen dat je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, moet je overstappen op vloeibaar voedsel. Omdat je hier niet op zit te wachten, raden wij je aan iets te doen aan scheve tanden.

3. Minder gezonde tanden

We hoeven je ongetwijfeld niet te vertellen dat het belangrijk is om je tanden schoon te houden. Dit doe je door ze dagelijks te poetsen. Als je niet iedere dag poetst, kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met gaatjes. Staan je tanden scheef? Dan is de kans op gaatjes een stuk groter. Een scheef gebit is namelijk veel lastiger te poetsen dan een recht gebit. Je mist sneller een stukje, waardoor jouw tanden minder gezond zijn. Ongezond tandvlees is overigens ook een veelvoorkomend probleem bij mensen met scheve tanden.

Zo zorg je voor een recht gebit

Zie je inmiddels in dat het belangrijk is om iets aan scheve tanden te doen, maar zie je een traditionele slotjesbeugel niet zitten? Dan zijn aligners de perfecte uitkomst! Aligners zijn op maat gemaakte transparante, uitneembare beugels van kunststof die je over je tanden heen plaatst. Bij aanvang wordt er een op maat gemaakt behandelplan vastgesteld met het te verwachten resultaat. Doordat de aligners druk oefenen op de tanden, worden deze binnen een aantal maanden op de gewenste plek gebracht. Elke 2 weken moet je wisselen van aligners om dit resultaat te behalen. De behandelduur is afhankelijk van de mate van scheefstand van je gebit, maar gemiddeld 4 tot 9 maanden. Een stuk korter dan de traditionele manier, niet opvallend en goedkoper!