Een speciale studenten zorgverzekering is niet alleen extra voordelig. In het pakket vind je ook de zorgkosten waar jongvolwassenen meestal gebruik van maken. Als je een nieuwe zorgverzekering afsluit, is het belangrijk dat je betaalt voor wat je nodig hebt. Maar hoe zoek je dat nu uit? Omdat een zorgverzekering ingewikkelde materie kan zijn, zetten we voor je op een rijtje in dit artikel. Ontdek meer over de zorgverzekering voor studenten in dit artikel. 

Voordelige basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen verplicht. In 2023 betaalt elke Nederlander het vaste bedrag van 125 euro. Maar niet als je gebruik kunt maken van een collectieve regeling. Sommige sportclubs, universiteiten of bedrijven hebben een contract met een zorgverzekeraar. Als je via die organisatie een verzekering afsluit, krijg je korting op de basisverzekering en eventueel de aanvullende verzekering. Dit scheelt soms wel 10 procent op het oorspronkelijke bedrag. 

Het bedag van de basisverzekering kun je ook verlagen door je eigen risico te verhogen. Als student ben je nog jong en gezond. De kans dat je binnenkort een dokter ziet, is vrij klein. Zo breng je het bedrag van de basisverzekering omlaag. Je hoeft niet gelijk voor het hoogste bedrag te kiezen. Je hebt de keuze uit meerdere opties en bedragen. 

Welke zorgkosten maak je gebruik van?

Met een aanvullende zorgverzekering worden meer zorgkosten gedekt. Maar vraag jezelf af welke je nu echt nodig hebt. Ervaar je minder stress door acupunctuur of heb je hulp nodig van een huidtherapeut voor je acne? Kijk dan welke vergoedingen in de basisverzekering of in een aanvullend pakket vallen. Mensen denken vaak dat ze voor psychologische zorg ook een aanvullende verzekering nodig hebben, maar dat is niet het geval. Kijk dit goed na en maak een lijst met wat je nodig hebt. Zo krijg je inzicht in wat je precies nodig hebt. 

De tandartsverzekering

Bij een studenten zorgverzekering heb je geen dure tandartsverzekering nodig. De beugel ben je gelukkig ontgroeid en de tijd van kronen en implantaten laat nog even op zich wachten. Het enige waarvoor je bij de tandarts komt zijn de controles en misschien een bezoek aan de mondhygiënist, maar daar houdt het dan ook bij op. Die tandartsverzekering hoeft voor jou dus niet zo duur te zijn. 

Je wil vergoeding van de controles en eventueel vergoeding voor een ongeval. Kijk daarom of het nodige voor jou in dit pakket zit, zodat je niet teveel betaalt voor zaken die je niet nodig hebt. Via de site van een zorgverzekeraar of een zorgvergelijker kun je een overzicht maken van alles wat je nodig hebt met het daarbij behorende maandbedrag.