Inhoudsopgave Hide
  1. Bereiding
  2. Sfeer
  3. Servies

Het kan hierbij voornamelijk gaan om de gezelligheid. Maar misschien zijn er ook wel andere redenen om ervoor te zorgen dat jouw zorgvuldig geplande avond heel soepel verloopt.

Sommige gasten krijg je namelijk niet dagelijks op bezoek. Denk aan je baas, een klant die cruciaal is om binnen te halen in jouw bedrijf of zelfs allebei! En dan zijn daar nog jouw aanstaande schoonouders. Van dat woordje ‘aanstaande’ wil je natuurlijk liever niet ‘ex-’ maken. Dus doe jij je uiterste best op die o zo belangrijke eerste indruk!

Daarvoor moet je natuurlijk over een smetteloos interieur beschikken. Je zorgt dat je alle ruimtes in je woning – zeker die waar jouw gasten komen – uitgebreid hebt opgeruimd en schoongemaakt en dusdanig ingericht dat iedereen kan plaatsnemen aan de eet- en koffietafel. Besteed je hier niet voldoende aandacht aan, dan krijgen mensen al gauw een onbehaaglijk gevoel. Is er niet genoeg bewegingsruimte voor iedereen, dan voelen mensen zich al gauw niet welkom. Dat moet je dus koste wat kost zien te voorkomen!

Dan wil je er ook voor zorgen dat je iedereen serveert wat hij of zij lekker vindt en tot zich mag nemen. Er kunnen persoonlijke of religieuze voorkeuren en -schriften zijn waaraan mensen zich willen houden of bepaalde allergieën waar jij weer op in moet spelen. Inventariseer dus vooraf wat de voorkeuren van je bezoekers zijn. Ook op het gebied van drinken en hapjes tussendoor.

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken om rekening mee te houden die garant staan voor een perfecte avond. We gaan ze graag even met je bij langs.

Bereiding

Doe hier goed je best op en gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten. Is dit niet wenselijk of mogelijk om wat voor reden dan ook, zorg dan dat je gasten het verschil niet zullen merken. We proberen je niet aan te moedigen vals te spelen maar soms moet je wel. En dan de belangrijkste tip: zorg dat je verreweg het meeste al hebt gedaan, hoe simpel of ingewikkeld het gerecht dat jij gaat serveren ook is. Anders sta je alleen maar in de keuken, terwijl de aanwezigheid van een gastheer of -dame juist zo cruciaal is.

Sfeer

Niet alleen de opstelling van je meubels draagt bij aan de behaaglijke sfeer, ook de keuze die je maakt op het gebied van aankleding. Onderzetters, tafelkleedjes, placemats, servies, belichting, huisparfums, decoraties, de muziek die je aanzet, de open haard, kortom, alles. Het grote geheel. Laten we het gebruik van lampen uit dat rijtje eens onder de loep nemen. Zet jij het liefste één grote algeheel verlichtende lamp aan zodra het donker wordt of pas je spotjes toe om op bepaalde punten van jouw interieur de focus te leggen? Dat laatste kunnen we je van harte aanbevelen.

Servies

Bij de Blokker of de Hema kun je vast wel iets leuks kopen om op tafel te zetten, maar voor belangrijke gasten laat jij je pas echt van je beste kant zien. Op het gebied van servies horen dus ook alleen de beste merken kandidaat te zijn om bij jou op tafel te mogen staan! Denk bijvoorbeeld aan Royal Doulton, Villeroy & Boch en natuurlijk Blomus. De onderdelen van deze merken zien er niet alleen fantastisch uit maar gaan ook nog eens jarenlang mee!