Verzekeren. Dat doe je om te voorkomen dat wanneer je hoge kosten maakt voor bepaalde zaken, je daar volledig zelf voor op moet draaien. Door maandelijks een klein bedrag te betalen, verklein je het risico dat je plotsklaps een hele hoge rekening moet betalen. Al met al betaal je de kosten op deze manier vaak grotendeels zelf, maar verspreid over een veel langere periode. We verzekeren ons vooral tegen kosten die zo hoog zijn dat we ze lastig zelf op kunnen brengen. Maar wist je dat dat in een aantal gevallen geen vrije keuze is? Er zijn in Nederland verzekeringen die je verplicht af moet sluiten.

De verplichte zorgverzekering

Iedere Nederlander van achttien jaar of ouder moet zich verplicht laten verzekeren tegen ziektekosten. De overheid heeft daarvoor de basisverzekering in het leven geroepen. De dekking daarvan is, de naam zegt het al, redelijk basic, en wordt door de overheid bepaald. Zaken als de huisarts en de meeste ziekenhuisbezoekjes worden vergoed, maar voor fysiotherapie en de tandarts moet je meestal zelf betalen.

Bij welke verzekeraar je deze basisverzekering afsluit, mag je zelf weten. Wil je op je geld letten, dan kies je voor de goedkoopste zorgverzekering. De dekking van deze basisverzekering is, omdat de overheid hem vaststelt, gelijk aan duurdere, je kunt hooguit wat minder keuze hebben in zorgverleners. Een goedkope zorgverzekering is vaak voldoende om het grootste deel van je zorgkosten te vergoeden. Wil je dat ook zaken als de tandarts en de fysio vergoed worden, dan zal je een aanvullend pakket moeten afsluiten. Dit is echter niet verplicht.

De verplichte verzekering voor voertuigen

Heb je een gemotoriseerd voertuig, zoals een auto, motor of brommer? Ook dan ben je verplicht een verzekering af te sluiten, anders mag je er de weg niet mee op. Rijd je zonder deze verplichte WA-verzekering rond, kan je dat in flink in de problemen brengen.

Waar je je normaal verzekerd om je eigen kosten en schade te dekken, doe je dat in het geval van voertuigen vooral om de schade die je mensen en spullen toe kan brengen met je voertuig te verzekeren. Daarom is deze verzekering ook verplicht: verwond je iemand, of richt je schade aan, dan is er de zekerheid dat er een vergoeding zal volgen, en is er in ieder geval een financiële compensatie. 

Eigen huis? Ook dat levert je vaak een verplichte verzekering op

Heb je een koophuis, dan ben je ook vaak verplicht je te verzekeren. Dit keer is het niet de wet die dit verplicht, maar de hypotheekverstrekker. Die eist vaak dat je een woonhuisverzekering afsluit om hun risico te verkleinen. Gaat je huis door brand of andere schade grotendeels of zelfs helemaal verloren, dan heeft de hypotheek tenslotte opeens geen onderpand meer, en kan je hypotheekverstrekker flink het schip ingaan. Een verplichte verzekering voorkomt dit.