Mensen vragen zich vaak af wat er nu goedkoper is: zelf een telefoon kopen en een Sim Only abonnement afsluiten, of gewoon een abonnement afsluiten met een telefoon erbij. Wat er goedkoper is, hangt nogal af van jouw situatie en op welke manier je de telefoon gebruikt. Het antwoord op de vraag wat goedkoper is, is dus niet maar één antwoord. Om je keuze wat makkelijker te maken, zetten we even wat voor- en nadelen van een Sim Only en een abonnement met telefoon op een rij!

Een smartphone kopen of afbetalen

Als je een Sim Only abonnement afsluit, krijg je hier natuurlijk geen telefoon bij. Die moet je dan zelf kopen. Afhankelijk van wat voor een telefoon je graag wil, zal dit je toch zeker tussen de 200 en 1000 euro kosten, die je dan in één keer moet neerleggen. Ga je voor een budget smartphone van 300 euro, dan is dit nog te doen, maar bij een telefoon van 1000 euro wordt het al een ander verhaal. Aan de andere kant betekent dit wel dat je per maand veel minder betaalt. Mocht je het spaargeld dus hebben, dan kan het een goede manier zijn om je maandlasten laag te houden. Sluit je een abonnement af met telefoon, dan ben je niet in één keer een groot bedrag kwijt. Het betekent echter wel dat je per maand waarschijnlijk tussen de 20 en 60 euro kwijt bent voor je abonnement, omdat je de telefoon ook af moet betalen. Op die manier heb je dus wel 1 of 2 jaar lang hogere maandlasten.

De duur van het abonnement

Een groot voordeel aan een Sim Only abonnement, is dat je het vaak per maand op kunt zeggen. Je zit dus niet vast aan een contract van een jaar of twee, zoals dat met een abonnement met telefoon wel standaard is. In sommige gevallen kun je het abonnement wel eerder verlengen, maar je kunt het niet stopzetten voordat je de telefoon af hebt betaald. Wel kun je beide soorten abonnementen tussentijds wijzigen, als je bijvoorbeeld meer of minder data nodig hebt.

De verzekering van de telefoon

Mocht je telefoon kapot gaan, dan is het fijn om een verzekering te hebben. De reparaties van smartphones kunnen namelijk nogal prijzig zijn. Daarnaast wil jij jouw telefoon natuurlijk niet te lang kwijt zijn. Bij sommige abonnementen met telefoon zit standaard een verzekering en bij sommige providers kun je ook een tijdelijke telefoon krijgen als jouw smartphone gerepareerd wordt. Dit is echter niet altijd het geval en zit vaak alleen bij de duurdere abonnementen. Daarnaast kun je een telefoon die je zelf koopt ook gewoon laten verzekeren, je zult dan alleen waarschijnlijk geen leentelefoon krijgen.