Als er net een laminaatvloer in je woning geplaatst is, wil je uiteraard graag weten hoe je het moet schoonmaken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je dit beslist niet met een stoomreiniger moet doen. Door de hete stoom kan namelijk de ondervloer en de onderkant van het laminaat vochtig worden. Hierdoor kan je vloer mogelijk gaan opbollen en daar zit je zeker niet op te wachten. Gebruik ook geen groene zeep of allesreiniger om je laminaatvloer te reinigen, deze schoonmaakmiddelen laten namelijk een doffe waas achter. Hieronder leggen we uit wat je juist wel kunt gebruiken om laminaat schoon te maken! 

Laminaat reinigen met ammoniak 

Als je laminaatvloer een doffe look heeft, doe je er goed aan om het schoon te maken met ammoniak. Dit kun je dus bijvoorbeeld doen nadat je eerst allesreiniger of groene zeep hebt gebruikt. Vul eerst een emmer met warm water en doe hier een beetje ammoniak bij. Vervolgens reinig je de vloer met een schone doek die je niet te nat moet maken. De natte stukken van het laminaat moet je bovendien direct weer drogen. Gebruik hiervoor een schone doek die helemaal droog is. Om de doffe waas van je vloer te halen, moet je het laminaat meestal meerdere keren schoonmaken met ammoniak.

Laminaat schoonmaken met azijn

In principe kun je van alles reinigen met schoonmaakazijn, al kun je ook voor normaal azijn kiezen. Je laminaat- of PVC vloer schoonmaken met azijn is dan ook zeker mogelijk! Hiervoor moet je een klein beetje azijn bij lauw water gieten. Vervolgens dweil je met deze oplossing je vloer. Het is hierbij belangrijk dat het laminaat niet al te nat wordt. Een zwabber, mop of dweil die licht vochtig is, is al voldoende! Laat de vloer vervolgens opdrogen aan de lucht. Je hoeft dus niet zelf met een doek over de vloer te gaan.

Laminaatvloer reinigen met een microvezeldoek

Zie je wat zwarte streepjes op je laminaat? Om ze te verwijderen heb je echt niet meer dan een microvezeldoek nodig! Met zo’n doekje moet je de vloer simpelweg goed gaan gummen. Nu we dat woord toch hebben genoemd: eventueel kun je ook een gummetje gebruiken om de zwarte strepen weg te werken. Als je de strepen alsnog niet kunt verwijderen, kun je gebruik maken van aceton. Gebruik een klein beetje en maak het direct schoon met schoon water. Zo voorkom je dat het aceton in je laminaat bijt.