Als je aan de term detox denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan een sapkuurtje van een paar dagen. Maar wist je dat dit eigenlijk niet klopt? Een detox wordt gebruikt om het lichaam te ontgiften en is alleen nodig bij het afkicken van een verslaving. In dit artikel leggen we je precies uit hoe dit zit.

Is het nodig om je lichaam te ontgiften?

Een sapkuurtje hier, een paar dagen vasten daar. Detoxen is tegenwoordig enorm populair en vele influencers prijzen het dan ook aan als ‘frisse start’ en ‘boost’ voor je lichaam. Maar eigenlijk is het helemaal niet nodig om je geld uit te geven aan een dure detoxkuur. Ons lichaam heeft van nature al een heel mooi systeem om te ontgiften, namelijk onze lever en nieren. Zij halen de (schadelijke) afvalstoffen uit het bloed en het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat detoxen daarbij helpt, het proces versnelt of dat het beter is voor je lichaam. De enige goede reden om te beginnen met een detoxkuur is voor mensen die aan een behandeling van hun verslaving beginnen.  

Detox in een afkickkliniek

Een detox is bij een opname in een afkickkliniek meestal de eerste belangrijke stap naar herstel van een ernstige verslaving. Na een verslaving moet ook je lichaam weer wennen aan de nieuwe situatie zónder schadelijke stoffen. De officiële benaming voor dit proces is detoxificatie. Dit is een proces waarbij iemand stopt met het gebruik van drugs of alcohol en het lichaam vervolgens reinigt van deze opgehoopte schadelijke stoffen. 

Er zijn twee soorten detoxificatie; een klinische detox en een ambulante detox.

Klinische detox

Bij een klinische detox wordt iemand voor een bepaalde periode opgenomen in bijvoorbeeld een polikliniek of afkickkliniek. Deze vorm van detox wordt meestal toegepast bij iemand wanneer de kans op ernstige ontwenningsverschijnselen en complicaties tijdens het ontgiften groot is. Het lichaam kan op deze manier 24 uur per dag in de gaten worden gehouden door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. 

Ambulante detox

Bij een ambulante detox is de kans op ernstige ontwenningsverschijnselen en complicaties beduidend kleiner, waardoor de persoon gewoon thuis kan blijven wonen tijdens de ontgifting. Het kan voorkomen dat iemand wel regelmatig naar een kliniek of het ziekenhuis moet ter controle. 

Het belang van een detox behandeling tijdens het afkicken van een verslaving

Een detox behandeling is meestal de eerste stap in de behandeling van een verslaving aan alcohol of drugs. Normaliter halen onze lever en nieren de schadelijke stoffen uit het bloed en breken het af. Wanneer je echter te veel schadelijke stoffen binnenkrijgt, kunnen de nieren en lever dit niet aan en hopen deze stoffen zich op. Om de kans op succes te vergroten, is detoxificatie een belangrijk begin van de behandeling.