Veel mensen krijgen last van blessures, hierdoor zijn er op verschillende momenten ice packs nodig. Tijdens een voetbal- of hockey wedstrijd als iemand geblesseerd raakt. Het is fijn om te weten wanneer je een hot cold pack moet gebruiken en hoe je hem ook goed gebruikt. In deze blog is te lezen wat een hot cold pack is, welke soorten er zijn, wanneer je een hot cold pack moet gebruiken en wanneer het nuttig is om te gebruiken. 

Wat is een hot cold pack?

Een hot cold pack kan gebruikt worden als een warmtepakking of ice pack. Een warmtepakking kun je gebruiken voor het gericht verwarmen van spieren of delen van het lichaam. Die warmtepakking kun je ook gebruiken als ice pack. Bij acute blessure of inspanningen kun je de spieren juist koelen, zodat de spieren tot rust kunnen komen en zich kunnen herstellen. Dus een hot cold pack kun je op meerdere manieren gebruiken. 

Welke soorten hot cold pack zijn er? 

Er zijn hot cold packs die eenmalig te gebruiken zijn, maar beter is herbruikbare hot cold packs. Zowel voor milieu als dat het een betere investering is waarmee je veel langer kunt. Ook zijn de goedkopere ice packs en hot packs, maar wat een nadeel is dat ze minder goed koelen. Daarom is een duurdere hot cold pack een betere investering. Verder zijn er verschillende soorten en maten. Zo zijn er speciale packs voor vingers, maar er zijn ook grotere voor rug en schouders. Er zijn ook packs die in de vorm van sleeve die je kunt gebruiken voor je armen, knieën en benen. 

Wanneer hot cold pack gebruiken?

Een hot cold pack wordt vaak gebruikt bij verstuikingen, verzwikkingen, ontwrichting en kneuzingen. Door de zwelling te verminderen wordt de pijn ook verlicht. Als je een hot cold pack gaat gebruiken dan mag je dat nooit direct op het geblesseerde lichaamsdeel plaatsen. Dit kan bevriezing veroorzaken, daarom moet je ook voorzichtig zijn als je het wil plaatsen bij een breuk of open wond. Verder is het raadzaam om een doek om de ice pack te wikkelen, hierdoor heb je minder kan sop bevriezing. 

Wanneer is het nuttig?

Koelen is het meest nuttig als je in de eerste 24 tot 48 uur gaat koelen. Het beste resultaat kun je bereiken in elk uur 10 tot 20 minuten koelen. De eerste uren zijn het belangrijkst als je gaat koelen, hierna vermindert het effect. Mocht je geen ice pack voor handen werken dan werkt een koude kraan, een bak koud water of ijsklontjes ook. Wat kan helpen tegen de zwelling is je lichaamsdeel omhoog leggen en drukverband te gebruiken. Door het omhoog te houden verminder je het bloedtoevoer, waardoor het minder dik wordt. Het effect van koelen is: door het koelen worden de bloedvaten nauwer. Waardoor er minder bloed naar de geblesseerde plek toestroomt. Hierdoor kan je de zwelling en ontsteking verminderen.