Tijdens de ontwikkelingscyclus van de wol wordt door de talgklieren van het schaap wolvet aangemaakt, dat zich aan de wolvezels hecht. Wol voelt wasachtig aan en beschermt het schaap tegen de buitenlucht en tegen seizoensgebonden klimaatveranderingen.

Nadat de vette wol tijdens het scheren is verwijderd, wordt de wol gewassen. Wolvet wordt tijdens het wassen voortdurend van de wol verwijderd met behulp van een ultramoderne terugwinningsmethode in drie fasen. Het verzamelde, gereinigde en verkoopklare wolvet wordt vervolgens opgevangen. Dit maakt het mogelijk dat je zelf wolvet kan gebruiken om kloven in handen aan te kunnen pakken.

Lanoline is een halfvaste was die sterolen en middellange- tot langketenige vetzuren bevat. Geraffineerde lanoline uit wolvet heeft kenmerken die opmerkelijk lijken op de lipiden van de menselijke huid, waardoor het een bijzonder huidvriendelijke stof is Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die Lanoline verkopen, zoals De Noordkroon Texel.

WoolWorks New Zealand is het enige bedrijf ter wereld dat echt Nieuw-Zeelands wolvet verkoopt. Dit unieke vet heeft heel wat voordelen, en het is een populaire keuze vanwege het voortdurend hoge cholesterolgehalte. Wolvet uit Nieuw-Zeeland heeft een hoog cholesterolgehalte, wat een vereiste is voor mensen die lanoline-alcohol, cholesterol of vitamine D3 willen maken, en ook populair is voor het maken van lanoline en lanolinederivaten.

Lanoline is een halfvaste was die sterolen en middellange- tot langketenige vetzuren bevat. Geraffineerde lanoline uit wolvet heeft kenmerken die opmerkelijk lijken op de lipiden van de menselijke huid, waardoor het een bijzonder huidvriendelijke stof is. Lanoline wordt al honderden jaren gebruikt als vochtinbrenger, verzachtend middel, emulgator en zalfbasis en wordt geprezen als een natuurlijk wonder.

Wat maakt Nieuw-Zeelands wolvet zo speciaal?

Vet uit Nieuw-Zeelandse wol is afkomstig van ziektevrije schapen en heeft een hoog cholesterolgehalte, een laag gehalte aan restas en water, en is vrij van ongewenste additieven. Nieuw-Zeeland is wereldleider op het gebied van “High Cholesterol” wolvet, met een jaarlijkse productie van meer dan 2.200 MT en een jaarlijks gemiddelde van meer dan 12,0%. Het is het hele jaar door op regelmatige basis verkrijgbaar. Het vet van Nieuw-Zeelandse wol geniet dan ook de voorkeur van de fabrikanten van de volgende artikelen

Cholesterol NF (minimale zuiverheid van 95%).

Wolvet is een fijn wit kristallijn poeder dat wordt gebruikt in de farmaceutische en cosmetische industrie. Cholesterol NF is een ongeëvenaard emulgator en vochtinbrenger in cosmetische toepassingen, en tevens een krachtige huidversterker. Cholesterol NF geniet de voorkeur in de farmaceutische industrie omdat het de precursor is van vitamine D3.

Cholesterol BP (minimale zuiverheid van 91%).

Wolvet levert een fijn, wit, vrijwel reukloos poeder op. Cholesterol BP is een veelgebruikt ingrediënt in garnalenvoer omdat het de groei en de levensduur van jonge gekweekte garnalen bevordert. Cholesterol BP is een bestanddeel van garnalenweefsels en is nodig voor de synthese van vervellingshormonen, geslachtshormonen, galzuren en vitamine D.

Vitamine D3

Een geliefde vitamine voor zowel mens als dier. Voor wie niet voldoende natuurlijk zonlicht krijgt, is dit een gunstige aanvulling als voedingssupplement of geneesmiddel. Andere uit Nieuw-Zeelands wolvet afgeleide verbindingen, zoals lanoline en lanolinederivaten, worden op grote schaal gebruikt in cosmetica en farmaceutische formuleringen. De wereldwijde vraag bedroeg 55.910,80 ton in 2016, en zal naar verwachting stijgen tot 82.542,65 ton in 2024.