Sluit jij binnenkort een hypotheek af? Aanbieders hanteren allerlei slimmigheden om hypotheken aantrekkelijker te laten lijken, terwijl ze je in werkelijkheid opzadelen met (te) hoge kosten en een (te) hoog risico. Door het opvolgen van de tips in dit artikel, voorkom jij dat je in deze valkuilen trapt.
1. Vergelijk op basis van alle (financiële) componenten
Kijk verder dan de hypotheekrente
Een lage hypotheekrente is geen garantie voor de gunstigste netto maandlasten. Als je hypotheken wilt vergelijken, vraag dan altijd een vrijblijvende hypotheekvergelijking of vrijblijvend hypotheekvoorstel aan. Vergelijk naast de hypotheekrente tevens andere componenten als afsluitingskosten, looptijd van de hypotheek en bijbehorende voorwaarden.
Onderscheid maandlasten en woonlasten
Maandlasten en woonlasten worden regelmatig met elkaar verward. Een hypotheekverstrekker bedoelt met maandlasten de kosten die je kwijt bent aan een hypotheek, terwijl woonlasten de totale kosten zijn die je kwijt bent aan wonen. Woonlasten omvatten ook belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten.
2. Vergelijk rentevaste periodes
Overweeg een korte rentevaste periode
Hypotheekverstrekkers adverteren regelmatig met tijdelijke kortingen op de hypotheekrente. Je stelt dan voor een korte periode een gunstige rente vast, waardoor je maandlasten gedurende die periode voordelig zullen zijn. Wees je ervan bewust dat de hypotheekrente na die kortingsperiode opnieuw vastgesteld zal worden en behoorlijk hoog uit kan vallen. Overweeg of je dat risico wilt nemen of liever voor een langere tijd voor rentezekerheid wilt kiezen.
Overweeg een lange rentevaste periode
Door de historisch lage hypotheekrente, valt een variabele hypotheekrente tegenwoordig niet of nauwelijks lager uit. Een lange rentevaste periode is daarom het overwegen waard: het biedt je jarenlange rentezekerheid. Hoe langer de rente vaststaat, hoe hoger deze zal zijn. Dat geldt voor een hypotheek bij NIBC, maar ook bij vrijwel iedere andere hypotheekverstrekker. De hypotheekrentekorting kan gedurende die periode wel variëren.
3. Laat je adviseren over een overlijdensrisicoverzekering
Laat je altijd adviseren over een overlijdensrisicoverzekering. Hypotheekverstrekkers bieden niet standaard een overlijdensrisicoverzekering aan, terwijl het ontbreken van een overlijdensrisicoverzekering je met een groot financieel risico op kan zadelen. Bovendien geldt dat als je voor een hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering kiest, hypotheekverstrekkers je regelmatig extra hypotheekrentekorting bieden.