De gasprijzen rijzen de pan uit, de boodschappen zijn 20% duurder geworden en een volle tank is nauwelijks nog te betalen. Het duurt niet lang meer voor de wintermaanden, waarin de temperatuur behoorlijk daalt, aanbreken. Hoe komen we de winter door met deze energieprijzen? Het liefst zet niemand de verwarming aan, maar een avondje bibberend op de bank is ook niet te doen. We zullen dus manieren moeten bedenken om te besparen op energie en gas. Hieronder geven we je een aantal tips hoe je voordelig en warm de winter doorkomt. Heb jij de dekens en truien al van zolder gehaald? 

Zet de verwarming niet uit

Misschien lijkt het je verstandig om de verwarming geheel uit te draaien, maar dit raden wij af. Zodra je de verwarming uitzet, wordt het extreem koud in huis. Dit kan zorgen voor meer vochtigheid en op den duur kan je te maken krijgen met schimmels en huisstofmijt. Ze verspreiden zich snel en het kan zorgen voor gezondheidsklachten. Als je de verwarming uitzet, duurt het veel langer voordat het in huis weer opgewarmd is. Dus stel de thermostaat op een juiste manier in, zodat je in de wintermaanden kosten kan besparen. Ben je niet thuis? Zet de thermostaat op 15 °C. Ook ’s nachts is het verstandig om deze temperatuur aan te houden. Als de verwarming aanstaat, adviseren wij om zoveel mogelijk de deuren in huis dicht te houden. Zet geen meubelen voor de radiotoren en haal gordijnen die ervoor hangen weg. Zorg dat je de temperatuur per ruimte regelt. 

Isolatie in huis verbeteren

Door de isolatie in je huis te verbeteren, kan je besparen op energiekosten. Door goed te isoleren houd je de warmte in huis en de kou buiten. Denk aan kleine aanpassingen zoals het afsluiten van naden en kieren, het plakken van folie achter radiatoren en isolerende gordijnen. Dit zorgt niet alleen voor minder kou in huis, maar ook heb je last van minder tocht. Daarnaast kan je ook het dak, de vloer, muren en ramen isoleren. Dit kan je doen d.m.v. spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbel glas en vloerisolatie. 

Warme alternatieven

Er zijn genoeg warme alternatieven om kosten te besparen. Je kan verschillende lagen kleding aantrekken. Maar ook een lekker warm kleed is een optie. Een kleed is niet alleen warm, maar het is ook gezellig om ’s avonds onder een dekentje op de bank te liggen. Een warme drank erbij en het is snel gedaan met de kou. Om dit moment wat specialer te maken, kan je mokken bedrukken met een leuke tekst of je eigen naam. Wil je het nog iets luxer hebben? Schaf een elektrische deken aan. Een elektrische deken kost natuurlijk ook geld, maar een kwartiertje een elektrische deken aanzetten is voordeliger dan een hele kamer verwarmen. Ook een kruik zorgt ervoor dat je warm blijft en is kostenbesparend. Plan een shopdagje en koop een aantal van bovengenoemde alternatieven om zo te besparen op de energiekosten. Laat boodschappentassen bedrukken zodat het shoppen nog leuker wordt.