Ondanks dat koning winter de laatste jaren steeds minder vaak om het hoekje komt kijken, kan de temperatuur in de wintermaanden toch binnen een paar uur richting het vriespunt schieten. Het duurt dan niet lang voor de eerste online filmpjes opduiken van glijpartijen met auto, fiets of benenwagen. Dat lijkt hartstikke leuk, maar je zult het zelf maar zijn, of je kind, of je werknemer. Hoe fijn is het om op deze situatie voorbereid te zijn door tijdig wegenzout in huis te halen. Hieronder lees je wat wegenzout precies is en hoe je dit het beste kunt gebruiken.

Welke soorten wegenzout?

Zout voor de weg kent drie varianten. Allereerste zeezout, dat is hier als wegenzout niet gebruikelijk en vaak flink prijzig. Steenzout wordt uit zoutmijnen in verschillende buurlanden gewonnen. Dit zout is ongezuiverd, waardoor het bevat meer verontreinigingen bevat dan vacuümzout. Wanneer je steenzout gebruikt voor je oprit of parkeerplaats heb je dus kans dat er troep achterblijft nadat de sneeuw of ijzel is verdwenen. Dit komt ook de onderliggende bodem niet ten goede. Tot slot heb je vacuümzout, dat wordt gecreëerd door zoutlagen die onder het aardoppervlak liggen. Dit opgeslagen zout wordt vloeibaar gemaakt en omhoog gepompt. Door de geïsoleerde ligging onder de grond is het eindproduct zeer zuiver.

De voordelen van vacuümzout

Vacuümzout kent een hoge kwaliteit, mede door de fijne korrel die bijdraagt aan een efficiënt strooipatroon. Hierdoor kun je een groter oppervlakte bestrijken met minder zout. Het zout hecht zich daarnaast goed aan aan het wegdek, wat opnieuw zorgt dat je minder zout nodig hebtt om hetzelfde oppervlakte te bedekken. Vacuümzout zorgt dus ten opzichte van de andere varianten voor een kostenefficiënte gladheidsbestrijding. Als je gemakkelijk voorbereid wilt zijn op de kou, kunt je vacuümzout online bestellen op bijvoorbeeld zoutgigant.be

Hoe werkt het?

Je hebt vast wel eens ergens gelezen dat zout vocht aantrekt. Door de zoutkorrels op de weg te strooien tijdens het vriezen, wordt de temperatuur waarop water bevriest (het vriespunt) lager. Hierdoor wordt bij vorst de vrieslaag op de weg minder dik of verdwijnt zelfs geheel. Let op, er zit wel een limiet aan het aantal graden dat kan worden verlaagd door het gebruik van zout. Maar deze temperaturen worden echt zelden bereikt.

Meerdere toepassingen van wegenzout

Wegenzout kent nog veel meer toepassingen dan alleen strooien op de weg wanneer het vriest. Je koopt het eigenlijk nooit voor niks. Zo kun je het ook gebruiken om onkruid in te tuin mee aan te pakken. Je kunt jezelf een boel schoffelwerk besparen door simpelweg je tegels te bestrooien tot ze goed bedekt zijn. Dit proces moet om de paar weken worden herhaald, om de tuin en tegels onkruidvrij te houden.