Hoe organiseer je een kleine woonkamer op een effectieve manier? Niet iedereen is gezegend met een grote ruimte om mee te werken. Daarom hebben we een aantal trucjes voor je. Een kleine woonkamer kun je namelijk prima en smaakvol inrichten, je moet alleen even weten hoe. De onderstaande tips helpen om het beste uit je kleine woonkamer te halen. 

Elke centimeter telt 

Let vooral op de inhoud in plaats van alleen de oppervlakte van de woonkamer. Welke meubels kun je op de vloer laten staan? Slankere meubels werken beter, tenzij ze ook als opbergruimte dienen. En ga voor functionele vormen, zoals een kleine hoekbank. Kijk vervolgens omhoog om te zien wat er nog meer aan het plafond en de muren kan worden toegevoegd. Elke centimeter telt! 

Verticaal denken 

Verticaal denken is een van de beste methoden om ruimte te besparen in een kleine woonkamer. Om de hoogte van de kamer optimaal te benutten, installeer je wandplanken en hangende opbergers. Hierdoor komt er meer vloeroppervlak vrij voor andere belangrijke spullen.  

Soms moet je keuzes maken 

Als je woonkamer zodanig klein is, moeten er beslissingen worden genomen. Hoe mooi die lamp, vaas of plant ook is, er is gewoon niet genoeg ruimte. Wanneer je je woonkamer volpropt met van alles, zal die veel kleiner lijken dan die al is. Dit betekent niet dat jouw interieur eentonig wordt. Je kunt nog steeds wat eyecatchers behouden, maar probeer deze centraal te houden. 

Kies het juiste formaat 

Als je nieuw meubilair kiest, moet rekening worden gehouden met de juiste maat. Zorg dat de elementen bij de afmetingen van de kamer passen, zodat dit er niet vol uitziet. Multifunctionele en opbouwbare meubelstukken zijn uitstekende opties om flexibiliteit toe te voegen, zonder dat de essentie van het ontwerp verandert! 

Speel met spiegels 

Spiegels? Ja, als je spiegels praktisch gebruikt, kunnen ze de woonkamer groter doen lijken. Mix kleine en grote spiegels om de illusie van een grotere ruimte te creëren. Je kunt dit ook modieus doen door een spiegel op een mooi dressoir te zetten of voor een spiegelkast te kiezen. Zo krijg je naast meer ruimte ook meer opbergruimte, win-win dus! 

Met deze tips kom je al een heel eind. Met enkele doordachte keuzes kun je nog steeds een gezellige, maar geordende woonkamer bouwen. Het blijft misschien een uitdaging, maar nu weet je waar je als eerste mee aan de slag kunt gaan!