Ben je een beginnende belegger en denk je aan het kopen van aandelen? Een goed moment om er dan nog wat meer over te weten te komen en dat kan door onze tips door te nemen. Het is de laatste tijd erg eenvoudig om aandelen te kopen en daar maken dan ook steeds meer mensen gebruik van. Aandelen worden tegenwoordig vaak gekocht en verkocht via een online broker. 

Wat zijn aandelen precies?

Als het over aandelen gaat, dan ga jij geld investeren en dan hoop je dat je er op korte of lange termijn financieel je voordeel mee gaat doen. Je wil winst maken. Winst maken kan op verschillende manieren: 

  • Een bedrijf kan een dividend uitkeren. De bedragen worden dan uitgekeerd aan beleggers en dan wordt er gekeken naar de verhouding van het aantal aandelen welke zij in hun bezit hebben. Dus hoe meer aandelen je hebt, hoe hoger het bedrag wat er bij winst aan je uit wordt gekeerd.
  • Je kunt ook rendement uit je aandelen halen door de waardestijging van het aandeel. Dit is altijd erg spannend want de koers kan sterk variëren, het is dan ook altijd afwachten wat het gaat doen… 

Stapsgewijs aandelen kopen

Als beginner is het sowieso goed om na te gaan wat je moet doen als je aandelen wil kopen of verkopen. Je zal sowieso een fundamentele analyse moeten maken. Dit doe je zeker als je investeringsplannen gaat maken voor de langere termijn. Je gaat dan kijken naar de financiële situatie van een onderneming, maar ook kijk je naar de sector waarin ze actief zijn en hoe ze zich verhouden tot de markt. Nog een paar tips?

  • Ga op zoek naar een betrouwbare online broker.
  • Lees je online goed in over beleggen en welke bedrijven het goed doen.
  • Volg de koersen en blijf ze ook in de gaten houden, hierdoor krijg je een goed beeld van hoe het er aan toe gaat en waar je op moet letten bij het kopen en verkopen van aandelen.
  • Houd je eigen budget goed in de gaten en ga niet over je grenzen heen. 
  • Zeker als beginner moet je de wereld van het beleggen even op je gemak ontdekken. Laat het even goed bezinken en neem geen overhaaste beslissingen. Je kunt het rustig aan doen en bekijken wat het op korte of lange termijn doet (financieel). 
  • Kansen spreiden is vaak een goed idee, aandelen kopen van bijvoorbeeld meerdere bedrijven, zodat je nooit ineens alles kwijt kunt zijn.