In een tijd waarin het grootste gedeelte in quarantaine hebt geleefd kan het zijn dat het idee van een slimme woning steeds aantrekkelijker geworden is. Het idee van een smart home klinkt misschien toch nog te duur en iets dat je alleen op de tv ziet bij de beroemdheden. Maar het slimme huis is al een tijdje geen toekomstmuziek meer en het wordt steeds meer regel dan uitzondering. Al meer dan de helft van de huishoudens heeft minimaal één slim apparaat in huis. En met de innovaties die elkaar snel opvolgen, de hoge concurrentie en de veelzijdigheid van de producten die in een slim netwerk geplaatst kunnen worden, is het niet meer alleen weggelegd voor de rijke der aarde. Het wordt voor iedereen steeds betaalbaarder en toegankelijker. Met deze gedachte zijn er opeens tal van mogelijkheden om je huis slim te maken, maar waar begin je?

Comfort, veiligheid en duurzaamheid

Om te beginnen is het verstandig om goed uit te zoeken wat je behoefte zijn. Het is beter om dit in kaart te hebben gebracht dan om lukraak allemaal slimme producten aan te gaan schaffen. Er kunnen een aantal hoofdredenen zijn waarom je een slim apparaat zou willen. Namelijk comfort, veiligheid en duurzaamheid/kostenbesparing. We benoemen hier een aantal voorbeelden van slimme apparaten en de reden waarom je deze zou aan willen schaffen en een voorbeeld erbij.

Comfort: audio en video op afstand, verlichting via een app dimmen, zonwering met lichtsensoren. Lampen die je op afstand kan bedienen zijn niet alleen handig om makkelijk van overal in het huis de sfeerverlichting in te stellen, maar je kan het ook op afstand doen. Zo kun je inbrekers op het verkeerde spoor zetten en laten denken dat er iemand thuis is.

Veiligheid: alarm- en beveiligingscamerasystemen, rookmelders, slimme deursloten.

Een nieuwe technologie bij beveiligingscamera’s is de AcuSense Technology. Deze camera’s kunnen mogelijke dreigingen detecteren en herkennen, en hier ook een onderscheid in maken. Alles wordt vastgelegd met een zeer hoge beeldkwaliteit, ook in het donker en met een betrouwbare verbinding. Geen verloren opnames met Acusense.

Duurzaamheid: de slimme thermostaat.

De slimme thermostaat regelt de warmte (en verkoeling) helemaal zelf aan de hand van de wensen van de bewoner. Zo wordt er direct bespaard op je stookkosten, want er wordt nergens en nooit meer onnodig een ruimte verwarmd.

Bedrading

De slimme apparaten zijn bijna allemaal draadloos en via wifi en/of bluetooth met elkaar te verbinden. Er zullen echter wel een aantal kabels door het huis getrokken dienen te worden om er voor te zorgen dat je ook overal in en om het huis een goede verbinding met het netwerk kunt maken. Als je in een nieuwe woning gaat wonen, kun je deze meteen met de planning mee nemen. In je huidige woning zul je goed moeten kijken naar de mogelijkheden.