Een duurzame levensstijl, die stopt niet bij wat we ín de keuken maken. Het begint al bij de keuken zelf verduurzamen. De duurzaamheid zit daarbij niet alleen in de keukenapparatuur, maar bijvoorbeeld ook in de duurzame materialen. Of je nu een nieuwe keuken aanschaft of je huidige keuken wilt verduurzamen; in dit artikel zetten we alle tips op een rij.

Milieuvriendelijke materialen voor de keuken 

Een keuken die jarenlang meegaat, dat is natuurlijk de meest duurzame optie. Er zijn ontelbaar veel soorten kleuren en materialen waar je uit kunt kiezen voor je keuken. Daarbij zijn veel materialen tegenwoordig op een duurzame manier geproduceerd. Kies bijvoorbeeld voor duurzame materialen als hout, glas, graniet of bamboe. Massief houten keukens van FSC-hout gaan jarenlang mee, en brengen ook nog eens heel veel sfeer en warmte in huis. Ontdek hier meer inspiratie voor massief houten keukens

Keukenapparatuur in een groen jasje

Met groene apparatuur kun je al enorm veel elektriciteit en gas besparen. Duurzame en energiezuinige keukenapparatuur kwam jaren geleden voor het eerst in opkomst, maar inmiddels is het (gelukkig) de standaard geworden. Naast dat het goed is voor het milieu, is het ook goed voor de portemonnee door de lagere energierekening. Een win-winsituatie dus! 

Energielabels: waar staan ze eigenlijk voor? 

Wanneer je keukenapparatuur koopt kom je ze altijd tegen: de energielabels. Deze gaan van heel duurzaam (A+++) tot helemaal niet duurzaam (G). Deze labels betekenen eigenlijk hoe duurzamer de apparatuur is, hoe minder energie het verbruikt. Naast het energielabel, zijn er vaak andere factoren die meespelen in de duurzaamheid. Hieronder een handig overzicht met tips voor de duurzaamste keuze bij keukenapparatuur. 

1. Kies een koelkast die bij je past 

Heb je een groot huishouden? Of woon je alleen? Grote koelkasten gebruiken veel meer energie, dus kies een koelkast die bij je huishouden past voor de duurzaamste keuze. Ter vergelijking: een kleine koelkast met een A+++ label verbruikt zo’n 125 kWh per jaar en een koelkast met energielabel C verbruikt al snel 540 kWh per jaar. Daarnaast is het zonde als niet alle ruimte in de koelkast wordt gebruikt! Bekijk welke koelkast bij jou past

2. Een vaatwasser of met de hand afwassen? 

Bij vaatwassers gaat het niet alleen om het energieverbruik, maar ook om het waterverbruik. Vaatwassers gebruiken tegenwoordig veel minder water, waardoor ze vaak evenveel water gebruiken als wanneer je met de hand afwast. Met de speciale eco-programma’s of korte programma’s wordt de vaat goed schoon en bespaar je nog meer water. En, zet de vaatwasser pas aan wanneer deze helemaal vol is voor minder energieverbruik! 

3. Bakken in een duurzame oven 

In de meeste gevallen geldt hoe kleiner de oven, hoe lager het energieverbruik. Maar tegenwoordig zijn er diverse technieken die ook invloed hebben op de duurzaamheid. Heteluchtovens staan bekend als de meest duurzame optie. Je kunt het energieverbruik zelf verminderen door niet te vaak de oven open te doen wanneer je iets aan het bakken bent. De oven verliest daardoor veel hitte en moet daarna weer extra energie gebruiken om op temperatuur te komen. Extra tip: zet in de koudere periodes de oven open wanneer je klaar bent, zo verwarm je meteen de keuken! 

4. Overige tips voor een duurzame keuken 

Naast het kijken naar de materialen, energielabels en het verbruik, zijn er nog andere tips die je helpen om je keuken te verduurzamen

  • Kies voor een energiebedrijf dat groene stroom aanbiedt. Zeker als je elektrisch kookt maakt dit een groot verschil. 
  • Daarbij is een inductiekookplaat de zuinigste elektrische kookplaat. ● Gebruik keukenaccessoires, zoals pannen, van goede kwaliteit. Je merkt niet alleen het verschil tijdens het koken, ze gaan ook nog eens veel langer mee. ● Let op waar je de koelkast plaatst. Doe dit namelijk niet in de buurt van de zon of verwarming, want de koelkast moet dan harder werken om op de juiste temperatuur te blijven. 
  • Een koelkast die al 30 jaar meegaat? Die kun je (helaas) beter inruilen. Koelkasten zijn namelijk tegenwoordig veel zuiniger en daarmee bespaar je maandelijks veel energie. 
  • Wil je iets uit de vriezer eten? Haal het de avond van tevoren alvast eruit, zodat je geen magnetron nodig hebt om het te ontdooien. 

Duurzaam advies op maat 

Heb je vragen over de aanschaf van je nieuwe keuken, wil je meer weten over milieuvriendelijke materialen of wil je graag inspiratie opdoen? Bij Tieleman Keukens helpen ze je graag met het realiseren van jouw droomkeuken. Het kopen van een (duurzame) keuken moet een feest zijn!

Keuken