Als particulier kan het interessant zijn om een auto te leasen. Je hoeft immers geen groot bedrag in één keer te betalen, maar je betaalt een vast bedrag per maand. Dit bedrag wordt contractueel vastgelegd, waardoor je weet waar je aan toe bent. Je wordt zelf overigens geen eigenaar van de auto, want deze blijft eigendom van de leasemaatschappij. Lijkt dit je wel wat? Sluit dan niet direct een leasecontract af, maar stel jezelf eerst de volgende 4 vragen.
1. Wat is er bij de prijs inbegrepen?
Hierboven las je al dat je een vast bedrag per maand betaalt voor een private lease auto. Staat dit bedrag je aan? Dan ben je misschien geneigd om snel je krabbel onder het contract te zetten. Doe dit pas nadat je hebt gekeken wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen. Bij veel leasemaatschappijen betaal je niets voor reparatie, onderhoud en pechhulp. Ook wegenbelasting en een autoverzekering zijn vaak bij de prijs inbegrepen. Wat er wel en niet bij de prijs in zit, kan per leasemaatschappij anders zijn. Wanneer je hier naar kijkt voordat je een leasecontract tekent, voorkom je dat voor verrassingen komt te staan.
2. Hoeveel betaal je voor kilometers buiten de bundel?
Wanneer je privé een auto leaset, moet je een aantal keuzes maken. Eén van de keuzes heeft betrekking op het aantal kilometer dat je per jaar met de auto wilt rijden. Om het jou makkelijker te maken, hebben leasemaatschappijen vaak bundels samengesteld. Rijd je meer kilometers per jaar dan contractueel is vastgelegd? Dan brengt een leasemaatschappij hier kosten voor in rekening. Bij het ene bedrijf betaal je meer voor deze kilometers dan bij het andere bedrijf. Reden genoeg om uit te zoeken hoeveel je voor kilometers buiten de bundel betaalt.
3. Kun je onder het contract uit?
Een leasecontract sluit je voor een bepaalde periode af. Vaak wordt er gekozen voor een looptijd van een paar jaar. Raak je in de tussentijd je baan kwijt? Dan wil je misschien onder het contract uit. Dit is bij de meeste leasemaatschappijen geen gemakkelijke opgave. Gelukkig zijn de regels niet overal even streng. Als jij jezelf in wilt dekken tegen dergelijke risico’s, kijk je of het mogelijk is om onder het leasecontract uit te komen. Let hierbij extra op eventuele consequenties die hieraan verbonden zijn.
4. Betaal ik niet te veel?
De prijzen voor private lease lopen behoorlijk uiteen. Vraag je zelf daarom ook altijd af of je niet te veel betaalt voor een leaseauto. Als je de goedkoopste private lease elektrische auto wilt vinden, kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Dankzij zo’n site kun je makkelijk en snel het aanbod van verschillende leasemaatschappijen vergelijken. Bij de resultaten zie je direct wat een leaseauto kost, waardoor je nooit te veel betaalt.