Als baasje willen we onze trouwe viervoeter het liefst voor al het leed dat er is beschermen. Toch zijn er zaken waar we niet altijd invloed op hebben. Maar met een goede verzorging en de nodige aandacht voor je hond kun je sommige pijnlijke kwaaltjes voorkomen of prima zelf behandelen. Een oorontsteking is daar een goed voorbeeld van. Ontdek wat jij als baasje kunt doen en waar je op dient te letten. 

Een ontsteking laat zich niet altijd voorkomen en kan naast vervelend ronduit pijnlijk zijn. Een oorontsteking is een veelvoorkomende infectie, ook bij honden. Als je er zelf ooit een hebt gehad, weet je dat het absoluut geen pretje is. Waar een oorontsteking bij pups veelal wordt veroorzaakt door oormijt, zijn bij volwassen honden meestal bacteriën en gisten de boosdoener. Ook vocht in de gehoorgang kan een ontsteking veroorzaken. Droog de oorschelpen na het wassen of na een bad altijd goed af.

Symptomen oorontsteking hond

Als oplettend baasje zal het je niet ontgaan wanneer je harige kameraad last heeft van een oorontsteking. Waarschijnlijk krabt je hond veel aan het ontstoken oor en zal hij ook meer dan anders met zijn kop schudden. Het kan ook zijn dat je hond zich niet meer aan het oor laat aanraken en misschien zelfs wel loopt te piepen van de pijn. De uitwendige gehoorgang kan verkleurd en vies zijn en niet zelden kom er ook een nare geur uit het oor. Als je vermoedt dat jouw hond last heeft van een oorontsteking kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. 

Als het chronisch wordt

Een oorinfectie bij honden kan snel chronisch worden. Dit betekent dat de oorontsteking steeds maar terug blijft komen. Als je hond al last heeft van een allergie kan het zijn dat hij meer aanleg heeft voor het ontwikkelen van chronische ontstekingen. Het kan goed zijn om dan wat extra aandacht te besteden aan de weerstand van je viervoeter, door bijvoorbeeld extra goed te letten op gezonde voeding of te ondersteunen met supplementen. 

De risico’s van een oorontsteking

Het grote risico van een oorontsteking die niet tijdig wordt bemerkt of niet goed wordt behandeld, is aantasting van het gehoor. Wat ook nog wel eens voorkomt, is het ontstaan van een bloedoor en schrompeloor. Klinkt niet fijn en dat is het ook niet. Een bloedoor is een flinke zwelling van de oorschelp. Deze zwelling moet zo spoedig mogelijk door de dierenarts worden behandeld of zelf worden geopereerd. 

Als het bloedvat in de oorschelp niet goed geneest, kan dit leiden tot een schrompeloor (ook wel bloemkooloor of bokseroor genoemd). Een verschrompeld oor ziet er niet alleen onsmakelijk uit maar is vaak ook erg pijnlijk.

Moeder natuur en oma weten raad

Gelukkig zijn er heel wat huis-tuin-en-keuken-middeltjes die jij in de strijd tegen een oorontsteking bij je hond uit de kast kunt halen. Zo kan regelmatig de oren van je hond schoonmaken met appelazijn, gist en bacteriën doden. Maar er zijn nog meer natuurlijke middeltjes om een ontsteking te voorkomen. Ook kun je een oorontsteking zelf proberen te behandelen. 

Wat je in ieder geval wil voorkomen is dat de infectie zich verder uitbreidt. Soms is een infectie zo hardnekkig dat er grover geschut nodig is om de oorontsteking bij je hond te behandelen. Natuurlijk is het in geval van twijfel altijd goed om naar de dierenarts te gaan. Jij kent je hond het beste. Hou hem altijd goed in de gaten en luister naar de signalen. Uiteindelijk is een alert en oplettend baasje het beste middel tegen elke kwaal.