Tegenwoordig is led verlichting niet meer weg te denken uit uw huis. De techniek achter de led lampen heeft afgelopen jaren flinke ontwikkelingen meegemaakt waardoor de lampen zuiniger en efficiënter zijn geworden. Overstappen op led verlichting is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. Toch zijn er helaas ook veel misvattingen omtrent led verlichting. In dit artikel ontkrachten wij de meest voorkomende van deze misvattingen.

Misvatting 1: ‘Led verlichting is koud licht’

In de jaren dat led verlichting in opkomst kwam waren led lampen nog niet in de vele kleurmogelijkheden die er hedendaags zijn verkrijgbaar. Vaak werden led lampen toen omschreven als kil en sfeerloze verlichting en dit imago is blijven hangen. Afgelopen jaren is de techniek achter de lampen in hard tempo doorontwikkeld en zijn er vele led lampen met sfeervolle lichtkleuren verkrijgbaar. Zo zijn er led lampen verkrijgbaar in een warme lichtkleur vergelijkbaar met kaarslicht (2200K/flame) en vervangers die dezelfde lichtkleur hebben als de oude halogeen lampen (2700K/warm wit). Daarnaast worden veel led spots tegenwoordig uitgerust met de nieuwste dim to warm techniek. Led lampen met deze techniek worden, naar mate je deze dimt, warmer van lichtkleur. Zo heeft u dus werklicht en sfeerverlichting in één led lamp!

Misvatting 2: ‘Led lampen slecht dimbaar’

Vaak denkt men dat led lampen niet of slecht te dimmen zijn. Deze misvatting is zowel correct als incorrect. Het is namelijk zo dat niet iedere led lamp standaard te dimmen is. Wanneer een led lamp dimbaar is staat dit specifiek vermeld op de verpakking van de lamp. Wanneer u een dimbare led lamp wilt gaan dimmen is het ook belangrijk om hiervoor een kwalitatieve led dimmer te gebruiken. Let er hierbij op dat u de juiste dim techniek kiest, de dimmer een zo laag mogelijk aansluitwattage en goede afstelmogelijkheden heeft. Zo kunt u het maximale uit uw dimbare led lamp halen!

Misvatting 3: ‘Led verlichting is duur’

In de begin jaren dat led verlichting net op de markt kwam waren de lampen vaak prijzig. Dit is omdat de techniek die gebruikt wordt om een led lamp te maken duurder is dan bij conventionele verlichting. Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer het geval. Door de lange levensduur van de led lampen en de besparing in uw energie verbruik is het overstappen op led verlichting tegenwoordig zelfs een slimme investering. Vaak heeft u uw led verlichting namelijk al binnen een jaar terugverdiend!