Als u besloten heeft dat u een traplift wilt laten plaatsen, dan kan daar best nog wat bij komen kijken. Met de hoeveelheid aan verschillende leveranciers, verschillende soorten trapliften, en een scala aan installatieopties is het niet vreemd als u door de bomen het bos niet meer kunt zien. Wij hebben in dit artikel enkele tips bij elkaar gezet, met de intentie een duidelijk overzicht aan informatie te bieden. Zo kunt u een mooie eerste stap maken in het aanschaffen van een traplift!

Veel verschillende soorten

Een traplift wordt gedefinieerd als een maatproduct. Dat betekent dat geen enkele traplift hetzelfde is, en dus ook dat er veel verschillende opties zijn. Een goede leverancier zal altijd met u meekijken wat het beste bij uw situatie past, maar er zijn zelf ook methodes om al iets beter op de hoogte te raken. Doe bijvoorbeeld een online zelftest, of bel een leverancier op voordat u een bezoek gaat brengen. Wat simpele voorbereidingen zorgen ervoor dat u een geïnformeerde keuze kan maken!

Wat is er inbegrepen?

Net zoals er verschillende soorten trapliften zijn, zijn er ook verschillende soorten bedrijven. Controleer voordat u met een bedrijf in zee gaat altijd eerst goed welke voorwaarden zij hanteren. Rekent de leverancier de kosten van de levering mee in de totaalprijs, bijvoorbeeld? En moet u apart voor de installatie van de trap betalen? Ook kan het prettig zijn om van tevoren een inschatting van de tijdsduur aan het bedrijf te vragen. U weet op deze manier goed waar u aan toe bent, en hoe lang u zult moeten wachten voordat de traplift helemaal gebruiksklaar is.

Toestemming verkrijgen

Als u een traplift gaat kopen, kunt u dat niet altijd zonder voorbereidingen doen. In veel situaties zult u eerst een aantal dingen moeten navragen. Wist u bijvoorbeeld dat het uitmaakt of u in een koophuis of een huurhuis woont? Als u een koophuis heeft, hoeft u nergens rekening mee te houden. Het huis is namelijk uw bezit, en u mag er mee doen wat u wilt. Als u een huurhuis heeft, moet u echter eerst toestemming aan de huurdersvereniging vragen voordat u de traplift kunt laten plaatsen. 

Mogelijkheid tot vergoeding

Voor veel mensen die een traplift nodig hebben, kan het een optie zijn om de traplift via Wmo te laten vergoeden. Dit werkt als volgt: de Wet maatschappelijke ondersteuning is er met het doel om mensen die niet op eigen kracht alleen thuis kunnen wonen te helpen. Het doel is dus om voorzieningen te regelen, waarmee men alsnog zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Trapliften zijn een goed voorbeeld van hoe zo’n voorziening er uit kan zien. De meeste bedrijven zullen samen met u kijken wat uw opties zijn op gebied van vergoeden. Ook zal de gemeente een plan opstellen zodra de vergoeding wordt aangevraagd. Het kost even wat extra tijd, maar het aanvragen van zo’n vergoeding kan dus veel extra voordelen opleveren.