De donkere dagen zijn weer aangebroken. Gelukkig is er geen lockdown, dus je kunt plannen maken voor een weekendje weg of een wat langere vakantie binnen Nederland. Een gezellig huisje huren, staat van oudsher hoog op het verlanglijstje voor deze periode. Hopen op sneeuw, witte landschappen en dan na een frisse wandeling, schaatstocht of slee-avontuur knus allemaal samen om een knapperende houtkachel, nostalgische liedjes zingen of een spelletje spelen. Máár…. om nog lang van die mooie natuur te kunnen genieten, is een houtkachel in feite geen optie meer. En hoe meer mensen er bij het kiezen van een vakantiehuisje op letten wat voor haard erin zit, hoe sneller het de goede kant op gaat met de milieudoelstellingen.
Wat is er mis met zo’n gezellige houtkachel?
Sommige mensen kunnen maar moeilijk afscheid nemen van die nostalgische houtkachel. Toch is dat wel het beste, want zo’n kachel brandt dus op hout. Voor dat hout worden bossen gekapt en meestal worden daar geen nieuwe bomen voor terug geplant. Daarnaast komt er bij de verbranding van hout veel CO2 vrij, een zogenaamd broeikasgas wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien adem je rook en fijnstof in als je bij zo’n houtkachel zit. Een ander belangrijk nadeel is het warmteverlies: van de warmte die vrijkomt, vliegt 90% linea recta de schoorsteen uit, waardoor je veel moet stoken voor een beetje warmte.
Een gaskachel dan, die is toch beter voor het milieu?
Misschien denk je nu hoopvol dat je met een gashaard goed zit. Dan moet ik je helaas teleurstellen. Hoewel bij de verbranding van gas minder CO2 wordt uitgestoten dan bij hout is het nog steeds vervuilend en is gas geen hernieuwbare energiebron. Daar komt nog bij dat er steeds meer nieuwe woningen worden gebouwd zonder gasaansluiting.
Milieuvriendelijke(re) warmte
Wanhoop niet, want je mag nog steeds genieten van de warmte en gezelligheid van een haard én van een schoon geweten. Wil je toch graag échte vlammen? Kies dan voor een bio-ethanol haard, die op plantaardige energie brandt en waarvoor je geen rookkanaal nodig hebt. Zo kom je verantwoord de winter door. Jammer aan dit type haard is wel dat er grote hoeveelheden brandstof gebruikt worden om die maïs, rogge, tarwe en suikerbieten te verbouwen die als grondstof voor bio-ethanol dienen. Dit maakt dat dit type haard weliswaar beter is dan een houtkachel, maar nog steeds niet echt duurzaam is.
De meest duurzame keuze is een elektrische haard, helemaal als je de benodigde stroom met zonnepanelen zou opwekken. Die vlammen zien er tegenwoordig levensecht uit (je kunt ze zelfs zonder warmte aanzetten) en zijn dus echte sfeermakers, zonder de genoemde nadelen van een hout- of gaskachel.