Jouw vriend of vriendin heeft de knoop doorgehakt en besloten dat hij of zij op reis wil om een aantal nieuwe culturen te ontdekken. Of hij of zij wordt overgedragen naar een locatie van het werk in het buitenland, en zal hier een project gaan leiden. Of misschien heeft er een besloten een half jaartje als ski-instructeur aan het werk te willen. Wat de reden ook is, je gunt het de ander uiteraard van harte, maar erg voordelig voor een voorspoedige relatie is het in ieder geval niet. Hoe overleef je zo’n relatie op afstand nou en hoe zorg je ervoor dat het na de buitenlandse tijd nog steeds hetzelfde tussen jullie voelt? Wij geven een aantal tips! 

Verwachtingspatronen

Voordat het vertrek van jouw geliefde plaatsvindt, is het aan te raden om even samen om tafel te gaan. Wat verwacht je tijdens de periode afwezigheid van elkaar? Waar liggen de grenzen? Is er ruimte om dagelijks te bellen, of ben je op WhatsApp aangewezen? Is contact tijdens werkuren mogelijk, of bespreken jullie van tevoren vast dat contact enkel ‘s avonds kan plaatsvinden? Bespreek deze zaken met elkaar voor dat het avontuur begint, zodat je tijdens het avontuur niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

Blijf elkaar verrassen

Een relatie op afstand kan snel in een sleur terecht komen, je ziet elkaar immers niet. Om de spontaniteit in de relatie te houden, is het een goed idee om elkaar te blijven verrassen. Stuur een kaartje per post op, of zorg ervoor dat er een mooie bos rode rozen klaar staat wanneer hij of zij thuiskomt uit werk. Je kunt elkaar op veel verschillende manieren verrassen. Als kers op de taart kan je natuurlijk een surprise-weekend plannen en je geliefde als verrassing bezoeken. 

Neem elkaar niet voor lief

Blijf elkaar, ook op afstand, scherp houden binnen de relatie en neem elkaar niet voor lief. Blijf communiceren wanneer er problemen zijn en zorg er als één team voor dat het niet voorkomt dat de een meer moeite doet om de relatie gaande te houden dan de ander. Vergeet ten alle tijden niet dat een relatie om tweerichtingsverkeer draait en niet om een enkele richting! 

Laat elkaar vrij

Tuurlijk is contact hebben met je geliefde superfijn en is er niets zo leuk om avonden samen te facetimen, maar wanneer een relatie op afstand plaatsvindt dan moet je ervoor zorgen dat je de ander ook vrij laat! Wanneer hij of zij op stap wil met vrienden, wens hem of haar dan veel plezier. Jullie spreken elkaar de volgende dag dan vast wel weer en als je geluk hebt ontvang je ’s nachts toch nog een lief berichtje!