We weten allemaal dat we als mensheid de aarde aardig aan het uitputten zijn en dat we andere keuzes moeten gaan maken om deze planeet leefbaar te houden. Misschien let je er al op bij het doen van de wekelijkse boodschappen, of koop je al duurzamere kleding. Wist je dat je met je interieur keuzes een flinke positieve impact kunt hebben? Daarover lees je in dit blog meer.

Besteed aandacht aan de eerste aankoop

Op de eerste plaats doe je er goed aan om je meubels met zorg uit te kiezen. Er zijn tegenwoordig aardig wat aanbieders van duurzaam, nieuw meubilair, zoals bijvoorbeeld UrbanSofa. Zij maken elk meubelstuk naar jouw wensen en letten daarbij ook op goede arbeidsomstandigheden voor de makers en een zo duurzaam mogelijk productieproces. Mocht je bang zijn dat zulk maatwerk niet voor je is weggelegd, kijk dan eens naar wat prijzen. Door een slimme werkwijze blijven deze duurzame en gepersonaliseerde stukken namelijk goed betaalbaar!

Als je van unieke stukken houdt, zijn duurzame meubels ook een aanrader. Door het hergebruik van materialen zijn geen twee exemplaren identiek en ben je dus verzekerd van een meubel dat niemand anders (precies) hetzelfde in huis heeft staan.

Er zijn ook speciale websites waar je duurzame meubels met elkaar kunt vergelijken. Neem hier de tijd voor, zodat je iets uitkiest wat je écht bevalt en waar je jarenlang tegenaan wil kijken.

Doe langer met je meubel(s)

Op de tweede plaats geldt voor meubels: hoe langer je ze in gebruik houdt, hoe beter dat voor het milieu is. Er wordt een ongelooflijke hoeveelheid energie verspild (en die leidt weer tot een hogere CO2-uitstoot) door meubels die nog prima zijn weg te gooien en ze te vervangen door nieuwe meubels die bij de laatste trend passen. Voor de productie van meubels is veel energie nodig. Als je goede meubels afdankt, is de verspilling dubbel: de energie van de oude meubels wordt niet ten volle benut en voor het maken van het nieuwe meubilair is opnieuw (veel) energie nodig.

Alternatieven voor wegdoen bestaan er genoeg. Je kunt meubels professioneel laten reinigen of zelfs opnieuw laten bekleden, waardoor je ze een compleet nieuwe look kunt geven zonder het meubel zelf weg te doen. Ook zijn er veel ergernissen die na verloop van tijd zijn ontstaan en die met een kleine reparatie te verhelpen zijn. Al deze mogelijkheden kunnen je helpen om nog groener te gaan leven en een wezenlijke bijdrage te leveren aan het behoud van een leefbare wereld!