Wie betonblokken produceert, wil natuurlijk maar al te graag weten wanneer beton de grootste potentiële sterkte bereikt. Dat kunnen we je snel vertellen: het duurt 28 dagen voordat beton helemaal klaar is met uitharden. Gelukkig hoef je de blokken niet een maand lang in de betonblokmallen te laten zitten, want na ongeveer één à twee dagen zijn ze al bruikbaar in de bouw. In dit artikel vertellen we je meer over het uitharden van beton.

Hoe lang moeten betonblokken uitharden?

Hoe lang beton moet uitharden, ligt aan verschillende factoren:

  • De samenstelling van het betonmengsel;
  • De temperatuur van de omgeving;
  • De dikte van het beton.

Over de samenstelling van beton

In het betonmengsel dat je straks in je betonblokmallen giet, zit cement, grind, zand en water. Het is belangrijk dat het water niet te snel verdampt, want dan droogt je beton uit en wordt het poreus, waardoor er in je betonblokken scheuren ontstaan. Je voorkomt dat dit gebeurt door pasgestort beton af te dekken met plastic folie of door een curing compound (betonolie) aan te brengen. Dit laatste moet sowieso, omdat je op die manier voorkomt dat je betonblokken aan je mallen blijven plakken.

Over de omgevingstemperatuur van beton

Als je je beton buiten – bijvoorbeeld op een bouwplaats – in de mallen stort, heb je geen grip op de temperatuur van je omgeving. In de winter duurt het daarom langer voordat je betonblokken uitharden dan in de zomer. In de zomer loop je daarnaast het risico dat je beton uitdroogt en is je betonmengsel minder bewerkbaar. 

Over de dikte van beton

Hoe dikker je beton is, hoe langer het duurt voordat je betonblok is uitgehard. Of een betonblok al bruikbaar is, kun je gelukkig testen. Plak een stukje plastic op het beton met tape om de randen. Zit er na vierentwintig uur geen vocht aan de onderkant van het plastic? Dan kun je je betonblok gebruiken in een bouwproject. Je kunt je betonblok nu ook verven. Wil jij meer advies ontvangen over het produceren van betonblokken met betonblokmallen? Dan raden we aan om contact op te nemen met de experts van Betonblock®. Zij kunnen je meer vertellen over de werking van hoogwaardige betonmallen en geven advies over de producten die je nodig hebt tijdens de productie van betonblokken. Met de producten van Betonblock® wordt beton produceren een fluitje van een cent!