Als je een echte wijnliefhebber bent, heb je doorgaans verschillende flessen van verschillende soorten in huis. Iedere wijn is anders en heeft een totaal andere smaaksensatie. Sommige wijnen moet je langer laten liggen dan andere. Maar hoe zit dat nu precies? Veel mensen bewaren wijn in wijnkasten van dewijnkoelkast.nl. Dit zorgt er namelijk voor dat de wijn in de perfecte omstandigheden is om goed bewaard te blijven. Daarnaast kun je de wijnkast ook gebruiken om de wijn goed koud te maken. Maar hoelang kun je een wijn doorgaans bewaren? Wij zochten het voor je uit!

Hoe bewaar je de wijn?

Voordat je de precieze tijd te lezen krijgt hoe lang je de wijn kunt bewaren, is het belangrijk dat je weet hoe je de wijn moet bewaren. Het is namelijk belangrijk dat de wijn op een goede manier bewaard wordt. Zo dient het altijd wat kouder te zijn en moet er geen UV-straling bij kunnen kopen. Ook is het eigenlijk niet goed als er te veel schommelingen zijn in de temperatuur. Om ervoor te zorgen dat de omstandigheden voor de wijn perfect zijn, kun je ervoor kiezen om wijnkasten te gebruiken. Deze zorgen er namelijk voor dat je de perfecte omstandigheden voor de wijn kunt instellen. Er kan geen UV-straling bij de wijn komen en de temperatuur wordt perfect geregeld.

Het bewaren van een rode wijn

Rode wijn staat er om bekend om lang bewaard te worden. Doorgaans wordt een rode fles wijn 3 tot 5 jaar bewaard voordat deze gedronken wordt. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de wijn perfect wordt. Het is echter wel belangrijk dat je de wijn op een goede manier bewaard. De wijnkast is hier natuurlijk perfect voor. Let er wel op dat de tijd hoelang je een wijn bewaard per wijn kan verschillen. Bij een zeer stevige rode wijn kan dit uitlopen tot wel 10 jaar.

Een witte wijn bewaren

In principe wordt een witte wijn veel minder lang bewaard dan een rode wijn. In veel gevallen wordt een witte wijn binnen 1 tot 3 jaar gedronken nadat hij gebotteld is. Dit komt mede doordat een witte wijn vaak fris moet zijn als hij gedronken wordt. Na verloop van de jaren kan de zuurtegraad in de wijn hoger worden, waardoor hij minder fris wordt. Bij een geopende wijn is het echter anders. Als je een wijn eenmaal open hebt gemaakt, moet je hem binnen 3 tot 5 dagen leegdrinken. Als je dit niet doet, wordt de smaak van de wijn dermate anders dat het niet meer lekker is. Daarnaast gaat ook de prik en sensatie van de wijn af.