Als veganist leef je gezond. Je let op wat je eet, neemt geen dierlijke producten tot je en zult dan merken dat je jezelf hierdoor beter gaat voelen. Toch kleeft er ook een klein ‘nadeel’ aan een veganistische levensstijl. Je krijgt namelijk geen vitamine B12 binnen. Dit is een speciaal soort vitamine, die niet in planten en plantaardig voedsel terug te vinden is. Vervelend, want de gezondheidsraad raadt wel met klem aan dat B12 een belangrijk onderdeel is van ieder dieet.

Waarom hebben we dan vitamine B12 nodig?

Vitamine B12 is een zeer belangrijke vitamine, die allerlei processen in je lichaam ondersteunt. Zo is het een belangrijke schakel bij het gezond houden van je immuunsysteem. Daarnaast speelt het ook een grote rol voor je zenuwstelsel, je darmstelsel en bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Voor een enkele vitamine is het dan ook opvallend op hoeveel plekken deze vitamine belangrijk voor je is. Bij een tekort kan dat meerdere symptomen geven (let op: deze symptomen komen niet bij iedereen voor). Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht, maar ook oorsuizen en geheugenverlies kunnen voorkomen. Het is dan ook beter om ervoor te zorgen dat je toch vitamine B12 tot je neemt. Gelukkig zijn hier volop plantaardige voedingssupplementen voor te vinden.

Waar zit vitamine B12 allemaal in?

Vitamine B12 is een vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Hiervoor zijn bepaalde micro-organismen nodig, die je in de grond vindt, maar ook in de darmen van bepaalde diersoorten. Vroeger zat B12 ook in het water dat uit de kraan naar binnen kwam. Tegenwoordig wordt dat water echter dusdanig goed gezuiverd dat ook alle vitamine B12 uit het water wordt gehaald. Overigens vinden de noodzakelijke micro-organismen voor vitamine B12 ook in je lichaam. Ze zitten echter op een dusdanig lastige plek dat je lichaam deze niet zonder hulp kan benutten. Hier zijn dus de voedingssupplementen voor nodig.

Plantaardige supplementen met vitamine B12

Gelukkig zijn er genoeg voedingssupplementen te vinden waar je vitamine B12 in terug kunt vinden. Zo heeft Goldea Health bijvoorbeeld supplementen die zorgen dat jouw vitamine B12 op pijl blijft. Het is daarbij belangrijk om altijd goed te kijken of de supplementen die je koopt daadwerkelijk plantaardig zijn. Er zijn veel supplementen die namelijk bestaan uit dierlijke stoffen. Check zodoende altijd de informatie op de verpakking voordat je overgaat tot het kopen van een bepaald supplement. Bij onder andere Goldea Health weet je zeker dat hier alleen plantaardige ingrediënten zijn gebruikt.