Als ouder wil je natuurlijk dat je kind veilig is wanneer de ontdekkingstochten door het huis beginnen. Alles wordt interessant voor ze en ze willen vrijwel alles aanraken, proeven of ergens op klimmen. Met een aantal simpele maatregelen kun je ervoor zorgen dat deze ontdekkingsreis veiliger verloopt. Een van de bekende maatregelen zijn stopcontactbeschermers, maar er zijn er nog veel meer. In dit artikel nemen we je dan ook mee in wat je kunt doen om kinderbeveiliging op te optimaal te benutten. 

Stopcontactbeveiliging

Afbeelding met persoon, kleding, Menselijk gezicht, peuter

Automatisch gegenereerde beschrijving

Laten we dan toch beginnen met de stopcontactbeschermers. Stopcontacten zijn overal in huis en het kan gevaarlijk zijn als kleine kinderen ze ontdekken. Een stopcontactbeschermer is een simpel maar effectief hulpmiddel om te voorkomen dat kinderen met hun vingers of voorwerpen in de stopcontacten gaan. De meeste stopcontactbeschermers zijn gemaakt van plastic en zijn eenvoudig te plaatsen en te verwijderen. Ze zijn niet duur en verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs, zodat ze bij het interieur van je huis passen.

Hoekbeschermers

Afbeelding met persoon, peuter, gootsteen, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wanneer je een rondje door je huis loopt, zal het je al snel opvallen hoeveel hoeken je eigenlijk kunt vinden. De hoeken van het aanrechtblad, de tafel, het tv-meubel en nog veel meer. Wanneer je kleintje begint te lopen (of misschien zelfs al rennen), is de kans zeer groot dat er vroeg of laat een botsing komt met een object in huis waar een scherpe hoek aan zit.

Om dit te voorkomen kun je hoekbeschermers plaatsen zodat ze zich niet of veel minder bezeren. Wat ook fijn is: ze zijn eenvoudig te plaatsen (zonder gereedschap) en daardoor ook geschikt als tijdelijke oplossing wanneer de kids bijvoorbeeld een dagje naar opa en oma gaan. 

Deurstoppers

Afbeelding met persoon, muur, overdekt, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving

Naast het botsen tegen meubels aan, kunnen kinderen ook per ongeluk (of expres) met een deur slaan. Misschien heb je weleens een gilletje gehoord als er per ongeluk een vinger tussen de deur komt. Dit kan leiden tot pijnlijke blessures en huilbuien bij je kleintje. Het is daarom verstandig om deuren te voorzien van de juiste deurstoppers

Deurstoppers zijn er in verschillende soorten en maten. Eenvoudige rubberen stoppers zijn bijvoorbeeld zeer effectief en kosten weinig. Deze zijn gemakkelijk te monteren en voorkomen dat de deur te hard dichtslaat. Er zijn ook deurstoppers verkrijgbaar die aan de muur worden bevestigd. Deze zijn handig als je weinig ruimte hebt tussen de deur en de muur. Zo voorkom je dat de deur beschadigd raakt of dat er gaten in de muur ontstaan.

Beveilig je kastdeurtjes en lades 

Afbeelding met overdekt, ketel, Stillevenfotografie, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving

De vingers van je kleintje kunnen niet alleen tussen een ‘gewone’ deur terechtkomen, maar ook tussen de kastdeurtjes en lades van bijvoorbeeld je keuken. Ook is het voor het kind heel interessant om een kastdeurtje open te maken en de spullen eruit te halen. Dit is erg gevaarlijk, met name bij schoonmaakmiddelen die vaak onder de gootsteen opgeborgen zijn. Door je kastdeurtjes en lades te beveiligen, voorkom je dit. Daarvoor zijn verschillende oplossingen zoals een kastdeur grendel, veiligheidshaakjes, magneetsloten of schuifsluitingen.

Kastdeur grendel of schuifsluiting

Met een kastdeur grendel plak je de bevestiging tussen twee kastdeuren, waardoor deze gesloten zijn en niet opengemaakt kunnen worden. Een schuifsluiting lijkt hierop, alleen bevestig je deze tussen twee deurgrepen. Zie hieronder de voorbeelden.

Afbeelding met persoon, kleding, Menselijk gezicht, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving

Veiligheidshaakjes of magneetsloten

De veiligheidshaakjes daarentegen zijn onzichtbaar en monteer je aan de binnenzijde van bijvoorbeeld een keukenla, waardoor deze niet opengemaakt kan worden door een kind. Datzelfde geldt voor een magneetslot, alleen heb je dan een speciale mangeetsleutel nodig om de la of het kastje te kunnen openen. Bekijk hieronder de voorbeelden.

Afbeelding met persoon, kleding, muur, peuter

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met persoon, nagel, muur, ontwerp

Automatisch gegenereerde beschrijving

TV beveiligingsband

Afbeelding met persoon, vacuüm, kleding, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving

Kinderen kunnen niet alleen hun vingertjes tussen de deuren, kastjes of lades krijgen, maar kunnen een tv ook erg interessant vinden. Ze kunnen eraan gaan hangen of op het tv-meubel klimmen en dit is erg gevaarlijk. Je wilt natuurlijk niet dat je kleintje onder de tv terechtkomt, naast dat het ook erg vervelend is als je TV stuk gaat. Zorg daarom voor een veilige situatie met een TV beveiligingsband. Die voorkomt dat de televisie kan vallen, zodat je kind hieraan geen letsel kan overhouden. 

Koordoproller

Afbeelding met persoon, raam, raamverduistering, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Last but not least: de koordoproller. Niet veel mensen houden hier rekening mee, maar kids vinden het vaak erg leuk om met de koorden van de gordijnen of lamellen te spelen. Hierdoor kunnen ze verstrikt raken in de koorden. Dat is ten eerste niet fijn voor de kleine, maar jij kan dit waarschijnlijk ook niet meer uit de knoop krijgen en je raambekleding goed openen of sluiten. Met een koordoproller is dit verleden tijd. Hiermee rol je het koord op en blijft het buiten bereik van je kleine. Ook handig voor huisdieren trouwens, mocht je die hebben. 

Blijf altijd goed opletten

Al met al kun je zeker wat maatregelen nemen om je huis veiliger voor je kind te maken. Toch is het wel goed om te weten dat je je huis nooit 100% kindveilig kan maken, omdat een klein kind super creatief is en vaak wel iets kan vinden wat ineens gevaarlijk kan zijn. Blijf daarom altijd goed opletten!