Je pakt je elektrische fiets na een lange winterstop en merkt ineens dat de accu niet meer oplaadt. Paniek! Wat nu? Veel consumenten gaan als eerste na of er nog garantie op de accu zit. Is dat niet het geval, dan wordt vaak gedacht aan een vervangend product of zelfs een geheel nieuwe e-bike. Maar wist je dat je fietsaccu in veel gevallen nog te herstellen is?

Accu kapot? Revisie kan de oplossing zijn!

Het niet opladen van een fietsaccu betekent niet altijd dat deze volledig afgeschreven is. Vaak is de accu te reviseren, tenzij er een beveiliging op zit die dit verhindert. In veel gevallen ligt het probleem bij een defect elektronisch component op de printplaat. Wanneer dit vervangen wordt, kan de accu weer als nieuw functioneren. Revisie is niet alleen een goedkopere oplossing, maar ook een duurzame keuze, omdat veel originele onderdelen worden hergebruikt.

Veelvoorkomende oorzaak: diepontlading

Een van de meest voorkomende problemen, vooral in het voorjaar, is diepontlading. Dit gebeurt wanneer een accu gedurende langere tijd niet wordt gebruikt of opgeladen, zoals tijdens de wintermaanden. Wanneer een accu te diep ontladen is, kan hij niet meer door de oplader worden herkend. Gelukkig zijn er gespecialiseerde revisiebedrijven die dit probleem vaak kunnen oplossen.

Waar kun je terecht?

In Nederland zijn er enkele gespecialiseerde bedrijven die fietsaccu’s kunnen reviseren. Het enige BOVAG-erkende revisiebedrijf is Fietsaccu-revisie.nl, gevestigd in Tilburg. Dit bedrijf heeft ervaring met het herstellen van diverse accu’s van verschillende populaire Nederlandse fietsaccu merken zoals Gazelle, Sparta en Batavus.

Conclusie: weggooien is zonde!

Voordat je besluit een dure nieuwe accu of zelfs een nieuwe e-bike aan te schaffen, is het verstandig om eerst te kijken of revisie mogelijk is. Dit kan je niet alleen geld besparen, maar draagt ook bij aan een duurzamer gebruik van je elektrische fiets. Laat je accu controleren door een specialist en geef hem een tweede leven!