Overweeg het volgende: gaat iedereen over een tiental jaren van het gas af? Is het dan slim om nu een gashaard aan te schaffen of kies je meteen voor een elektrische haard? Laat je adviseren bij je keuze, vraag naar de mogelijkheden en doe wat voor jou goed voelt, want niemand kan toekomst kijken en nu al precies weten wanneer deze verandering ingaat. 

Verschil gashaard en elektrische haard

Het grootste verschil tussen de gashaard en elektrische haard zie je al meteen aan de naam, gashaard en elektrische haard, de ene heeft als brandstof gas en dus gasleidingen en een afvoer nodig, de andere elektriciteit en dus een stopcontact. Maar er zijn meer verschillen en deze kun je hieronder vinden: 

  • Het regelen van de temperatuur bij een elektrische haard is heel nauwkeurig, nauwkeuriger dan bij de gashaarden, en bij deze laatste kan dat weer veel nauwkeuriger geregeld worden dan bij een houthaard.
  • Gas zal binnen enkele tientallen jaren verdwijnen, elektriciteit niet. In nieuwbouwwijken worden nu al geen gasleidingen meer aangelegd met het oog op de toekomst.   
  • De elektrische haard is zuinig in het verbruik, zuiniger dan de gashaard. 
  • Eenvoudig en overal te plaatsen als er een stopcontact in de buurt zit, voor een gaskachel heb je gasleidingen nodig en een rookgasafvoer, voor een elektrische haard is deze afvoer niet nodig omdat er geen verbranding is. 
  • Gasprijzen zullen enorm gaan stijgen waardoor je veel geld kwijt bent aan het stoken van een gashaard.
  • Een elektrische haard is het meest milieuvriendelijk.

Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten denk bijvoorbeeld aan het enorme en diverse aanbod. Veel verschillende uitvoeringen, waaruit je een keuze kunt maken. Ook in jouw interieur past een elektrische haard of gashaard. Bezoek de website van de aanbieders of ga naar een van de showrooms om te zien wat er op de markt is. Ook voor inspiratie kun je hier prima terecht. Ken je budget, dat maakt het zoeken wat eenvoudiger. Laat je adviseren aan de hand van je wensen- en eisenlijstje en laat een offerte maken, zodat je weet waar je financieel aan toe bent.