Ga je een huis kopen? Een grote stap! Bij het kopen van een huis zijn er ontzettend veel zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet het huis natuurlijk goed aanvoelen en moet het een plek zijn waar jij je echt thuis kunt voelen. Als dat het geval is, is het ook van belang te kijken naar andere aspecten van het huis. Lees in dit artikel welke dat zijn.

Plan je bezichtiging overdag

Het is aan te raden om overdag het huis te gaan bezichtigen. Dat komt omdat je bij daglicht een goed beeld krijgt van het huis. Eventuele scheuren in de wand vallen dan beter op dan wanneer het donker is en de woning slechts met een schemerlamp wordt verlicht.

Let niet te veel op de huidige inrichting

Wanneer je een huis gaat bekijken, is het logisch dat je je vasthoudt aan de inrichting die er op dat moment is. Je let automatisch op de meubels die er in het huis staan en de manier waarop het huis ingedeeld is. Probeer dat bij een bezichtiging los te laten en juist te kijken naar de ruimte zelf. Vind je de inrichting goed of zou je het moeten laten verbouwen? In dat geval is het belangrijk ook rekening te houden met verbouwkosten.

Kozijnen en schilderwerk

Kijk ook goed naar de kozijnen en het schilderwerk. Wat is de staat daarvan? Het is namelijk zo dat achterstallig onderhoud vaak veel kosten met zich mee kan brengen. Je kunt ook voor de zekerheid een bouwtechnische keuring uit laten voeren. Dan krijg je meer informatie over de staat van het huis.

Het dak

Bij het dak van het huis is het van belang om te kijken of het dak niet beschadigd is. Let er dus goed op of er bijvoorbeeld loszittende stukken op het dak zitten, of scheuren of vouwen of vieze dakbanen waar mos op groeit. Een beschadigd dak kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Een voorbeeld daarvan is lekkage van het dak. Lekkage kan veel schade aanrichten. Houten constructies in het dak kunnen bijvoorbeeld gaan rotten. Hierdoor verzwakt de dakconstructie. Ook kan schimmelvorming, als gevolg van lekkage, zorgen voor allergische reacties.

Kijk naar de buurt

Niet alleen het huis zelf is natuurlijk van belang, maar ook de buurt waarin het huis staat heeft invloed op je woonplezier. Maak voor of na de bezichtiging een wandeling rondom het huis en je krijgt al snel door hoe de sfeer is. Ook zie je gelijk of er voorzieningen, zoals een supermarkt, een school of andere winkels in de buurt zijn. Ook zijn er andere zaken waar je al op kunt letten, zoals de parkeergelegenheid.