Ga je binnenkort verhuizen of is jouw huidige bankstel aan vervanging toe? Dan ben je vast al op zoek naar een nieuw bankstel. Dat kan best een lastige keuze zijn, aangezien er vandaag de dag enorm veel opties zijn op het gebied van banken. Het aanbod is erg groot, niet alleen op het gebied van kleuren maar ook op het gebied van modellen en materialen. In dit artikel geven we je een aantal tips om de juiste bank te vinden voor jouw situatie!

Hoe groot moet de bank zijn?

Ten eerste zijn de afmetingen van de bank natuurlijk erg belangrijk. Je kunt een hoop banken online bekijken bij een winkel als OTTO. Maar als deze te groot of te klein zijn voor jouw woonkamer, heb je er niet zoveel aan. Eigenlijk bepaalt het formaat van de woonkamer hoe groot of klein de bank moet zijn. Heb je een ruime woonkamer? Dan wil je er uiteraard geen kleine bank in zetten, maar liever een royale hoekbank. Heb je juist maar een kleine woonkamer? Dan moet je slim omgaan met de ruimte die je hebt. Let niet alleen op de afmetingen van de woonkamer en de bank, maar vooral op een goede verhouding tussen die twee afmetingen. Zo voorkom je dat jouw woonkamer veel te druk wordt of juist te leeg oogt. 

Hoeveel zitplaatsen heb je nodig?

Naast de juiste afmetingen is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende zitplaatsen hebt voor het hele gezin. Als je wat meer zitplaatsen nodig hebt, bijvoorbeeld in een gezin met meerdere kinderen, dan is een hoekbank vaak een goede optie. Hoekbanken nemen wel meteen een hoop ruimte in beslag, dus mocht je die niet hebben, dan is het misschien beter om voor twee losse banken te kiezen. Ga je net samenwonen, dan heb je aan een tweezits of een 2,5-zits meer dan genoeg. Vooral omdat je dan vaak nog niet zo’n grote woonkamer hebt. 

Voor welke soort bank en welk materiaal ga je?

Om de juiste soort bank te kiezen, moet je goed voor ogen hebben waar de bank voornamelijk voor zal worden gebruikt. Ga je de bank vooral gebruiken om lekker te loungen of moet je er ook actiever op kunnen zitten? Wil je vooral ontspannen op de nieuwe bank, dan zijn zachte zitkussens natuurlijk de fijnste keuze. Maar als je ook wat actiever op de bank wil kunnen zitten, is een steviger zitvlak misschien een betere optie. Ook het materiaal is hier bepalend in. Leer is wat strakker en wat kouder, maar is wel makkelijk schoon te houden. Stof zorgt vaak voor meer zitcomfort, maar maakt het lastiger om een actieve houding aan te nemen. Met jonge kinderen of huisdieren is ook het onderhoud van de bank een belangrijke factor.