‘Aan het einde van je salaris een stukje maand overhouden.’

Geen charmante uitdrukking, maar herken je jezelf er stiekem wel in en ervaar je daardoor stress? Het kan een oplossing zijn om vanaf nu heel zuinig te leven, maar elke dag van het jaar, jaren achter elkaar heel zuinig leven, is een bedroevend vooruitzicht. Als je wilt besparen, maar tegelijk een sociaal leven en een beetje comfort wilt behouden, kan het een idee zijn om je huidige levensstijl op een paar punten te veranderen. Het komt er vooral op neer dat je anders met je geld omgaat en iets andere keuzes maakt. Hieronder volgen drie simpele tips die je meteen kunt toepassen.

1. Waar gaat je geld heen?

Je hebt een baan, je salaris wordt elke maand gestort en toch lijkt je geld zomaar te verdwijnen? Het goede nieuws is: Dit mysterie kan je makkelijk ontrafelen. Het geld verdwijnt niet zomaar, kijk maar eens naar je bankafschriften en ga alle afschrijvingen één voor één na. Denk eraan dat ook kleine onbenullige bedragen bij elkaar opgeteld ineens een behoorlijk bedrag kunnen vormen, dus tel ook die mee. Hoe zit het met je abonnementen? Zijn die noodzakelijk? Loterijen? Sportschool? Hoe zit het met je verzekeringen? Ben je misschien dubbel verzekerd of is er een goedkopere optie?

Nu je toch met alle bankgegevens voor je neus zit, stel automatisch sparen in. De bank schrijft elke maand een vast bedrag (door jou ingesteld en door jou te veranderen) over naar je spaarrekening. Daar hoef jij niet meer aan te denken. Het loont ook de moeite om elk klein bedrag wat je overhoudt naar je spaarrekening over te maken. Dus ook als het maar om tientjes gaat. Alles bij elkaar zorgt dit voor een aangenaam spaarbedrag aan het einde van het jaar. Laat je spaarrekening verder met rust. Kijk er alleen naar als je spaart met een bepaald doel in gedachten of in noodgevallen.

2. Zorg voor meer inkomsten

Een baan naast je gewone baan is vaak wel erg heftig, maar je kan je wel voor bepaalde diensten laten betalen. Denk bijvoorbeeld aan onkruid wieden of strijkgoed wegwerken. Overigens, kom niet aan lang bestaande vriendendiensten, houd die in ere. Vraag daar niet ineens geld voor. Als je van dieren houdt kan je jezelf aanbieden als dierenoppas. Geld verdienen en tegelijk groots opruimen is een leuke combinatie als je teveel kleding, speelgoed en/of meubels hebt. Er is veel vraag naar tweedehands spullen.

3. Leef, maar maak andere keuzes

Wees gerust; zuiniger leven betekent niet voortaan leven op broodjes pindakaas en potten slappe thee. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Het scheelt al als je selectiever bent en andere keuzes maakt. Stel dat je van online roulette houdt, dat hoef je niet per se op te geven, maar reserveer er een (klein) vast bedrag voor en overschrijdt dat nooit. Ben je een romanticus en houd je van sfeervolle etentjes in restaurants? Ook dat kan nog steeds, maar doe het minder vaak en sla het extra drankje over. Een oude maar doeltreffende bespaartip is het boodschappenlijstje voor de hele week. Doe één keer in de week boodschappen en… laat je niet verleiden. Houd je aan het lijstje.