Of jij nu een nachtbraker bent of een ochtendmens, iedereen heeft zijn slaap hard nodig. Gemiddeld slapen we het liefste zo’n 7 tot 8 uur per nacht. Althans, dat streven we na. De waarheid is dat veel mensen ’s nachts geregeld wakker worden, niet in slaap kunnen komen of zich de volgende ochtend nog niet uitgerust voelen. Om deze problemen aan te pakken hebben we een aantal simpele tips voor je op een rijtje gezet.

Houd je hoofd koel

Probeer allereerst te zorgen voor een aangename temperatuur in de slaapkamer. Volgens onderzoek ligt de ideale temperatuur rond de 17 graden Celsius. We horen de koukleumen al schrikken! Maar de truc is dat je warm naar bed toe gaat. Houd de kachel vooral uit en als je geen ramen hebt, investeer dan in goede ventilatie. Zorg er ook voor dat je overdag de boel goed kunt doorluchten, zodat je ’s avonds in een fris bed kunt stappen. Je raam hoeft echt niet het hele jaar open te staan, maar onthoud dat het binnenklimaat een grote invloed op je nachtrust kan hebben. 

Schone slaper

We geven eerlijk toe, dit is ook niet onze hobby, maar probeer je bed wel één keer in de twee weken om beter te kunnen slapen. Dat is vanuit hygiënisch oogpunt een stuk beter voor je lichaam en bovendien werkt de frisse geur van een schoon bed positief op je gemoedstoestand. Een fijne geur zorgt namelijk voor meer ontspanning (je neus is minder snel overprikkeld) waardoor je makkelijker in slaap valt. Investeer daarnaast ook vooral in een goed matras en een kussen dat bij jou past. De juiste houding en ondersteuning maken een wereld van verschil. Hiervoor hoef je bij aanbieders als Yousleep echt niet altijd de hoofdprijs te betalen. 

Weet wanneer je eet (en drinkt)

Je hebt vast wel eens gehoord dat het niet handig is om voor het slapen gaan nog (stevig) te eten. We raden aan om hier twee uur van te voren al mee te beginnen, of eigenlijk te stoppen. Probeer ook koffie en je pilsje wat vaker te laten staan. Hierdoor slaap je minder diep en word je sneller wakker. 

Rust, reinheid, regelmaat

Een werkbare structuur in je leven is het halve werk. Probeer niet alleen op gezette tijden naar bed te gaan, maar ook je bed te verschonen. Ook een avondritueel kan bijdragen aan een rustiger hoofd, waardoor je meer ontspannen gaat slapen. Lees bijvoorbeeld nog uit een boek (niet van je beeldscherm), maak een avondwandeling of doe een yogasessie. Hierdoor zorg je ervoor dat je lichaam vast in de rustmodus komt en je klaar bent voor een heerlijk nachtje doorslapen.