Hoeveel apparaten met stekker heb je in huis? Of een USB-kabel, batterijen of ingebouwd zonnepaneel? Elektriciteit lijkt steeds belangrijker te worden in moderne woningen, waarom is dat eigenlijk? Er zijn meer redenen aan te wijzen waarom elektrisch in huis steeds populairder wordt.

Van het gas af

Terwijl we in Nederland van het gas af gaan, zie je in landen als Duitsland juist gas als ‘milieuvriendelijk’ alternatief voor kolen en andere fossiele brandstoffen. Dat is een beetje eigenaardig natuurlijk. Voor een aantal landen is gas een tussenstap op weg naar hernieuwbare brandstoffen, Nederland is al een stap verder. Enerzijds omdat het gebruik van onze gasbel niet onuitputtelijk is en steeds meer risico vormt voor de mensen die op deze bubbel wonen. Anderzijds omdat we met gas uit het buitenland steeds meer afhankelijk worden van andere landen. Elektriciteit kan op veel manieren worden opgewekt waaronder zon, wind en water. En dat zijn bronnen waar we in ons land veel van hebben.

Draadloos

Er was een tijd dat radio’s en telefoons met een draad aan de muur geketend waren. Nu hebben we smartphones om mee te praten, naar te luisteren en te internetten. Smartphones, tablets, laptops en zelfs robot stofzuigers hebben geen stekker meer nodig. Misschien nog om je Qi lader van stroom te voorzien maar verder zitten draden niet meer zo in de weg als vroeger. Zelfs elektrische raamdecoratie kun je zonder aansluiting op het lichtnet gebruiken. Meer over rolgordijnen kun je op de website van Somfy vinden.

Minder verbruik

Een lamp met gloeidraad produceert meer warmte dan licht. LED lampen zijn veel zuiniger, gaan langer meer en worden niet heet. Elektrische apparaten zijn steeds energie efficiënter geworden. Oude apparatuur vernieuwen kan je snel geld besparen, denk bijvoorbeeld aan een koelkast, wasmachine of CV-ketel. Meerdere elektrische apparaten die steeds weer een paar tientjes besparen op jaarbasis tikken samen toch lekker aan.

Huisautomatisering

De trend van de smart home is niet meer te stoppen. Met een app ben je de baas over alle elektrische apparaten in huis. De gordijnen van Somfy, de lampen van Hue of de thermostaat van Honeywell of slechts enkele ‘slimme’ voorbeelden te noemen. Uiteraard mogen slimme luidsprekers niet ontbreken, die van Sonos klinken goed en zijn te koppelen aan je smart home assistent. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider en de installatie wordt steeds eenvoudiger. Deze apparaten hebben naast stroom ook internet nodig, al zijn er apparaten die ook zelfstandig blijven functioneren. Dat is bij een rookmelder wel van belang natuurlijk.

De kosten gaan omlaag

Dat elektrische apparaten steeds goedkoper worden is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel. Als consument is het prettig dat een elektronische gadget geen rib uit je lijf kost, het is uiteraard niet de bedoeling dat deze gadgets naar korte tijd bij het afval belanden. Kies daarom voor kwaliteit en apparatuur waar je echt iets mee kunt. Van een slimme woning profiteer je jarenlang, kies daarbij voor gerenommeerde merken die geen ‘wegwerp’ producten maken. De meerprijs bij aanschaf haal je er snel weer uit omdat je minder snel een product hoeft te vervangen. Daar komt nog bij dat je meer geniet van een apparaat dat uit de doos direct goed functioneert.