Tegenwoordig kun je vrijwel alles online regelen. Iets waar veel mensen echter niet bij stilstaan, is dat je op internet ook goed je geheugen kunt trainen. En dat is zonde, want het is ontzettend belangrijk om je brein fit te houden. Dit kan je namelijk beschermen tegen allerlei aandoeningen, terwijl de meeste manieren waarop je dit kunt doen ook nog eens ontzettend leuk zijn. Er zijn online heel veel mogelijkheden, en we gaan hier kijken naar een aantal opties die je kunt gebruiken.

Online je geheugen trainen

Het stimuleren van je fysieke en mentale gezondheid wordt steeds belangrijker. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen is het essentieel om je geheugen fit en jong te houden. Gelukkig kun je dit online op diverse manieren doen. Je kunt in dit artikel een beter idee krijgen van hoe dit werkt, en van wat de beste manieren zijn om online zo goed mogelijk je geheugen te trainen. Het zal je nog verbazen op hoeveel manieren je dit kunt doen. Daarom kan eigenlijk iedereen eenvoudig beginnen met het online trainen van de hersenen.

De beste online spelletjes voor geheugentraining

Er zijn online vele spelletjes waar je uit kunt kiezen wanneer je jouw geheugen wilt trainen. Het zal je misschien verbazen, maar hier zitten ook een aantal spellen tussen die je misschien niet meteen linkt aan het trainen van je hersenen. Toch kunnen ze hier zeer goed voor van pas komen. Zie hieronder onze lijst met de beste online spelletjes voor geheugentraining.

Bordspellen

Een bordspel spelen is altijd leuk en ideaal in gezelschap. Online kun je dit ook doen, wanneer je bijvoorbeeld thuis even geen tegenstanders kunt vinden. Niet alleen zijn bordspellen enorm leuk, ze blijken bovendien heel goed te zijn voor het trainen van het geheugen. Nog een pluspunt is dat je kunt zorgen voor veel afwisseling door steeds verschillende bordspellen te spelen als je dit wilt. Ook zijn er diverse apps die je hierbij helpen door verschillende soorten bordspellen aan te bieden.

Kansspelen

Bij kansspelen denk je misschien niet meteen aan geheugentraining, maar het kan er wel degelijk bij helpen. Wanneer je in een online casino spellen als roulette en blackjack gaat spelen ben je continu bezig met het onthouden van kaarten en combinaties. Ook het spelen op gokkasten kan hierbij helpen. Bovendien krijg je vaak free spins zonder storten waardoor je extra lang kunt spelen, en kun je veel spellen gratis uitproberen zonder echt geld te hoeven inzetten.

BrainGymmer

BrainGymmer is een online programma waarmee je verschillende dingen kunt doen om je brein te trainen. Zo kun je niet alleen spelletjes spelen maar ook verschillende testen doen. Allerlei wetenschappelijke oefeningen zijn hiervoor omgezet in spelletjes, waardoor je op een uitdagende manier je hersenen kunt blijven trainen. Wanneer je elke dag een beetje tijd vrijmaakt om BrainGymmer te gebruiken zal dit voor je hersenen alleen maar positief zijn.

Puzzelen

Puzzelen is nog een manier om je geheugen goed en scherp te kunnen houden. Het proberen op te lossen van een woordzoeker of sudoku is niet alleen leuk, het traint je geheugen ook nog eens heel erg goed. Zo sla je dus eigenlijk twee vliegen in één klap. De effecten van puzzelen op het brein zijn erg positief, wat het zeker tot een aanrader maakt om dit regelmatig te doen. Daarnaast is het een activiteit die je op ieder moment van de dag wel even tussendoor kunt doen.

Dammen

Dammen is een echte denksport en dus stimuleert het je brein enorm. Voor iedere zet zijn er heel veel dingen die je kunt doen en moet je steeds weer nadenken wat de beste optie is. Online zijn er ook nog eens vele apps en platformen die de mogelijkheid bieden om het spel te spelen tegen tegenstanders van over de hele wereld. Dat maakt het in feite tot de ideale combinatie van geheugentraining en plezier.

Schaken

We kunnen schaken misschien wel omschrijven als de ideale manier om je hersenen te trainen. Er is bijzonder veel inzicht voor nodig en je moet ook nog eens vooruit leren denken. Eigenlijk ben je constant bezig om je hersenen te kraken, terwijl je ondertussen ook nog eens wilt winnen. Daarom is schaken een absolute aanrader voor iedereen die het geheugen wil trainen en een mooie hobby rijker wil worden.

Handige apps

Er zijn talloze websites waar je de bovenstaande spellen kunt spelen. Een andere optie is om bepaalde apps te gebruiken. Deze apps zijn vaak speciaal ontworpen voor geheugentraining en bieden allerlei spelletjes die je kunnen helpen om je hersenen online te trainen. Daarom is het goed om de onderstaande apps een keer te bekijken en te gebruiken wanneer je jouw hersenen zo goed mogelijk wilt trainen.

Wordfeud

Wordfeud is een goed voorbeeld van een app die je gratis kunt downloaden en die ideaal is om je brein te blijven uitdagen. Het is een soort online variant van scrabble die door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gespeeld. De app is zowel voor Android- als iOS-gebruikers te downloaden. Wanneer je een klein bedrag betaalt is er ook een versie zonder reclame beschikbaar, zodat je nog meer kunt spelen zonder afgeleid te worden.

MAX Geheugentrainer

Met MAX Geheugentrainer kijken we naar een app van Nederlandse makelaardij om je geheugen mee te trainen. Het is een vrij laagdrempelige manier om dit te doen. De app is afgeleid van het gelijknamige televisieprogramma op Omroep MAX. Hoewel de app zich richt op een wat oudere doelgroep, kan iedereen deze app gebruiken om het geheugen fit te houden. Ook jongere mensen zullen erachter komen dat de spelletjes erg leuk zijn om te spelen.

Lumosity hersentraining

Wereldwijd zijn er maar liefst meer dan 70 miljoen mensen die Lumosity gebruiken voor hersentraining. Het is volkomen begrijpelijk dat ze dit doen, want de app biedt een combinatie van cognitieve spelletjes die je brein uitdagen door middel van een trainingsprogramma dat je elke dag kunt volgen. Bovendien zullen de spellen zich aanpassen op basis van de prestaties die je levert. Door deze vorm van personalisatie krijg je een trainingsprogramma dat exact bij je geheugen past.