Weer gaan denken en handelen als een ‘goede slaper’, loskomen van de slapeloze identiteit en het terugvinden van het natuurlijke slaapvermogen. Het zijn een aantal uitgangspunten die een centrale rol spelen in het nieuwe boek van William van der Klaauw (Slaapwijzer.net): Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’. Binnen deze review gaan we kijken wat de ‘monster-methode’ kan betekenen voor mensen die al jarenlang moeite hebben met slapen en de hoop misschien al een beetje hebben opgegeven. 

Voor wie is de ‘monster-methode’ geschikt?
Een eerste blik op de informatiepagina leert al snel dat de methode zich specifiek richt op mensen die al lang verstrikt zitten in een vicieuze cirkel van slecht slapen en niet voluit leven. Met andere woorden: chronisch slechte slapers waarbij elke nacht aanvoelt als een uitdaging en een nieuwe kans om te falen. Met de zogenoemde ‘monster-check’ op de informatiepagina krijgen bezoekers een goed beeld of zij tot de doelgroep van het boek behoren.   

Een boek dat een mooi plekje in de kast verdiend
Dan het boek zelf. Om bij ‘het uiterlijk’ te beginnen: het formaat van het boek en de hardcover uitvoering maken indruk. Het is – om het maar zo te zeggen – een exemplaar om een mooi plekje in de kast te geven. Maar uiteraard niet voor het van A tot Z gelezen is. Het binnenwerk van het boek is kleurrijk, met vele praktijkvoorbeelden, verduidelijkende afbeeldingen en het ‘slapeloosheidsmonster’ dat af en toe zijn gezicht laat zien. 

Adviezen die direct op hun plek vallen
Wat erg aanspreekt is dat de methode is ‘opgehangen’ aan het slapeloosheidsmonster. Het zorgt ervoor dat de adviezen makkelijker te begrijpen zijn en direct op hun plek vallen. Om een paar voorbeelden te noemen: 

  • Strategie 1: het monster doorzien: je moet weten hoe je slaapproblemen zijn ontstaan, anders kun je het probleem nooit oplossen. 
  • Strategie 2: zelf sterker worden: goed slapen kan alleen als je over voldoende slaapvermogen beschikt. Je wint aan kracht en je hebt minder te vrezen van het monster. 
  • Strategie 3: het monster geen eten meer geven: dit onderdeel maakt het boek uniek. Het is werkelijk een eye-opener hoe slapeloosheid jarenlang onbewust gevoed kan worden. Door jezelf en door de buitenwereld. Zet het monster op dieet en het fundament onder je slaapproblemen valt weg.  
  • Strategie 4: het monster ontmaskeren: slapen moet weer ‘ongevaarlijk’ aanvoelen. Sterker nog, als iets wat fijn is. Dit hoofdstuk laat je zien dat je van het slapeloosheidsmonster eigenlijk niks te duchten hebt. 
  • Strategie 5: het laatste duwtje geven: je leert hoe je zorgeloos in slaap valt, ook als het monster – het stemmetje in je hoofd – je lastigvalt met vervelende angstgedachten. 
monster verslagen

Veel meer dan de gebruikelijke slaapadviezen
Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’ kan gezien worden een ‘totaaloplossing’ voor mensen met chronische slaapproblemen. Het gaat veel verder dan de gebruikelijke slaapadviezen en richt zich rechtstreeks op de kern van het (diepere) probleem. Het lezen van het boek kan wel als confronterend ervaren worden. Je wordt je bewust hoe je slaapproblemen al die jaren hebben kunnen blijven bestaan en groeien. Door de buitenwereld en door jezelf. 

Eindconclusie: vertrouw weer op je natuurlijke slaapvermogen

Als je al veel te lang te maken hebt met slaapproblemen verdient de ‘monster-methode’ absoluut een kans. Het gaat je helpen om – zoals auteur William van der Klaauw het zelf noemt – het fundament onder je slapeloosheid te laten verdwijnen en het monster het zwijgen op te leggen. Het resultaat is dat je ineens weer merkt dat je over een natuurlijk slaapvermogen beschikt waar je elke nacht weer op kunt vertrouwen.