Cardano, ontstaan als een brainchild van Charles Hoskinson, een voormalig mede-oprichter van Ethereum, is een veelbelovend blockchainproject dat zijn eigen weg is gegaan. Met de ambitie om problemen uit voorgaande generaties aan te pakken, streeft Cardano ernaar een blockchain van de derde generatie te worden. In dit artikel verkennen we de kenmerken, het potentieel en de innovaties van Cardano, en ontdekken we hoe het zich positioneert als een blockchain van de toekomst.

Cardano: een blockchain project met ambitie

Cardano, een blockchainproject dat ontstaan is als het geesteskind van Charles Hoskinson, een voormalig mede-oprichter van Ethereum, heeft zich losgemaakt van zijn oorspronkelijke pad na een geschil met de andere oprichters. Met vastberadenheid zocht Hoskinson naar zijn eigen weg, resulterend in de oprichting van het Cardano-project.

De eigen token: ADA

Cardano positioneert zichzelf als een blockchain van de derde generatie. Terwijl Bitcoin de eerste generatie vertegenwoordigt en Ethereum de tweede, heeft Cardano als doel om problemen uit voorgaande generaties aan te pakken, met name op het gebied van schaalbaarheid en transactieverwerkingssnelheid. Deze uitdagingen hebben tot op heden geen definitieve of algemeen aanvaarde oplossingen binnen Bitcoin en Ethereum. Cardano is een van de blockchainprojecten die deze problemen probeert op te lossen. ADA is de valuta die hoort bij het Cardano-blockchainnetwerk.

Proof-of-stake: een nieuwe benadering

Cardano is een proof-of-stake blockchainnetwerk, waarbij transacties en smart contracts niet worden verwerkt en geverifieerd door miners, maar door nodes die ADA-inzet inzetten om dit systeem in stand te houden. Bezitters van ADA kunnen hun tokens inzetten en consensusnodes worden. Cardano heeft een eigen consensusprotocol ontwikkeld, genaamd het Ouroboros-algoritme, dat willekeurig nodes of ADA-tokens selecteert om gedurende een bepaalde periode verificatietaken uit te voeren. Als beloning ontvangen ze extra ADA-tokens.

De oplossing voor schaalbaarheid

Cardano heeft een innovatieve aanpak om schaalbaarheids- en snelheidsproblemen aan te pakken. Door de belangrijkste functies, namelijk het verwerken van transacties en het creëren en uitvoeren van smart contracts, te scheiden, heeft Cardano een oplossing gevonden voor deze uitdagingen. Waar Bitcoin gemiddeld 7 transacties per seconde kan verwerken, kan Cardano dit aantal verhogen tot 1000 transacties per seconde. Dit vormt een aanzienlijk verschil en kan concurreren met het VISA-netwerk, dat bijvoorbeeld gemiddeld 1700 transacties per seconde verwerkt.

Interoperabiliteit: samenwerken met andere blockchain netwerken

Cardano streeft ernaar om verschillende blockchainnetwerken met elkaar te laten communiceren, waarde over te dragen en smart contracts uit te voeren. Door te werken aan een oplossing voor het interoperabiliteitsprobleem, waar ook andere projecten zich op richten, wil Cardano een brug slaan tussen verschillende blockchainnetwerken. Dit zou een revolutie teweeg kunnen brengen in de manier waarop ze samenwerken en de mogelijkheden die ze bieden.

IOHK: de drijvende kracht achter Cardano

IOHK, het bedrijf achter de ontwikkeling van Cardano, heeft verschillende interessante toepassingen in de pijplijn. Zo heeft het in 2019 een overeenkomst gesloten met het ministerie van onderwijs in Georgië om academische certificaten en diploma’s op een betrouwbare en verifieerbare manier uit te geven. Deze documenten zouden eeuwig authentiek zijn en alleen gecontroleerd kunnen worden door de rechtmatige eigenaar.