Als iemand veel drinkt, ontstaat er gewenning en is steeds meer alcohol nodig om in dezelfde roes te komen. Geleidelijk aan ontwikkelt zich het stadium dat iemand is verslaafd aan alcohol. Er kunnen ernstige problemen ontstaan op het gebied van gezondheid, werk en relaties. Daarbij gaat het om zowel psychische als lichamelijke klachten. Het kan soms moeilijk zijn om in te schatten of er sprake is van een alcoholprobleem. Hoe vaak en hoeveel er wordt gedronken, bepalen de mate waarin iemand verslaafd is aan alcohol. Daarbij zijn ook de consequenties van het drinken belangrijk. Er is sprake van een alcoholverslaving als iemand niet of nauwelijks zelfstandig kan stoppen met drankgebruik en in bepaalde perioden structureel veel alcohol drinkt. Daarbij leidt het drinken van alcohol continu tot dezelfde problemen, waaronder: verzuim op het werk, financiële problemen en het verlies van contact met vrienden en familie. 

De juiste hulp bij een alcoholverslaving

Het is cruciaal om hulp te zoeken omdat alcoholisme ernstige psychische en fysieke klachten en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Met onder meer verslaving dagbehandeling, avondbehandeling en klinische behandeling, biedt een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling professionele hulp aan mensen die van alcohol willen afkicken. Cliënten worden daar op een betrokken, persoonlijke en medisch verantwoorde manier voor hun alcoholverslaving behandeld. Samen met de cliënt, zijn naasten en een team van specialisten, wordt bepaald welk herstelprogramma daarvoor het meest geschikt is. In een verslavingszorginstelling werken multidisciplinaire teams die de juiste hulp bij alcoholverslaving bieden. Dat betekent dat de specialisten samenwerken met ervaringsdeskundigen, experts en coaches, om de cliënt zo goed mogelijk aan herstel te kunnen helpen. 

Welke behandeling is het meest effectief voor iemand met een ernstige verslaving?

Vaak biedt een klinische behandeling de juiste hulp als er sprake is van een ernstige alcoholverslaving en iemand in het dagelijks leven niet meer goed kan functioneren. Een klinische behandeling wordt ook aanbevolen voor personen die zijn verslaafd aan alcohol en bij wie thuis factoren zijn die kunnen bijdragen aan hun voortdurende verslaving of mensen die thuis misschien geen stabiele ondersteuningsstructuur hebben. Een klinische behandeling is bij een ernstige verslaving vaak de eerste stap richting herstel. De behandeling wordt na het klinische behandeltraject voortgezet met een geschikte ambulante behandeling en intensieve nazorg voor blijvend herstel. Mensen kunnen voor klinische behandeling terecht bij erkende klinieken in het binnenland en het buitenland.

Wat houdt een klinische behandeling in Zuid-Afrika in? 

Als een ambulante behandeling zoals een dagbehandeling of avondbehandeling niet voldoende effectief is, biedt een klinische behandeling in Zuid-Afrika een goede mogelijkheid tot herstel. Hierbij volg je een intensief behandeltraject dat bestaat uit individuele therapie en groepstherapie. Het toegewijde multidisciplinaire team behandelt hier volgens de bewezen effectieve methode van het 12-Stappen Minnesota Model. Naast het behandelen van je verslaving besteden de specialisten ook veel aandacht aan de onderliggende problematiek. Afkicken in het buitenland is confronterend en zeer intensief. Daarom is er ook ruimte voor ontspanning naast de therapiesessies. Buiten de therapietijd kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de fitnessruimte en het zwembad en genieten van de schitterende omgeving. 

Verder weten de medisch specialisten als geen ander dat je een passend nazorgtraject nodig hebt bij terugkomst van de afkickkliniek in Zuid-Afrika. Zij staan voor je klaar om de behandeling in Nederland voort te zetten met een ambulante behandeling en (digitale) nazorg voor blijvend herstel.