Koffie is een onderwerp waar je een stuk meer over kunt leren dan je misschien in eerste instantie denkt. Er zijn altijd wel ontwikkelingen op het gebied van koffie door bijvoorbeeld klimaatveranderingen of nieuwe technologieën. Daarnaast is koffie een product wat wereldwijd op grote schaal wordt geproduceerd en geconsumeerd. In dit artikel geven we je vijf interessante weetjes mee over koffie.

1. De smaak van koffiebonen wordt niet volledig bepaald door de branding

Misschien denk je dat koffie zijn smaak te danken heeft aan het brandingsproces van de koffiebonen, maar niets is minder waar. Natuurlijk geeft het de smaak die wij daardoor erkennen als koffie, maar iets daarvoor wordt er ook al een grote invloed uitgeoefend op de smaak door de grond, voeding en warmte waar de koffieboon in groeit. 

2. Koffiebonen komen uit eetbare vruchten

Wist je dat er twee koffiebonen per stuk sappig vruchtvlees zit? De koffiebonen zitten met de nerfzijde naar elkaar toe. De koffiebonen zelf zijn de pitten van de bes. Koffiebonen zijn zelf redelijk groot en hebben maar een klein laagje vruchtvlees om de koffieboon heen. De koffiebes wordt niet als fruitsoort verkocht, maar je kunt dit dus wel eten. Het schijnt zelfs verrassend lekker te zijn met een zoetzure smaak.

3. Arabica is niet de enige koffiesoort

Naast de bekende arabica bonen van de koffieplanten bestaat er ook nog Robusta, Excelsa en Liberica. Robusta is van smaak vlakker en pittiger vergeleken met de Arabica boon. Excelsa en Liberica wordt vanwege het extreem hoge cafeïnegehalte niet verkocht voor consumptie.

4. Robusta bevat twee keer zoveel cafeïne

Om nog even voort te borduren op de Robusta bonen: deze koffiebonen bevatten twee keer meer cafeïne dan Arabica. Daarom vind je Robusta vaak alleen terug in blends met Arabica bonen. 

5. De koffiemolen is belangrijker dan de espressomachine

Hoe duur je espressomachine ook is, als je geen goede koffiemolen hebt dan kun je alsnog geen goede espresso zetten. De manier waarop je koffiebonen worden gemalen en de consistentie hiervan bepalen de smaak van je koffie. 

Zin om nieuwe koffie voor thuis te kopen? Kijk dan eens bij Koffiecentrale.nl. Hier vind je een groot aanbod aan koffie voor thuis. Van bonen tot cups, moka of filterkoffie.