Voordat je wietzaadjes kunt planten, moeten ze eerst ontkiemen. Je verplaatst na het ontkiemen van de wietzaden een zaailing van een klein bakje water of een keukenpapiertje naar een grote pot vol aarde. Je doet er goed aan om de volgende stappen te gebruiken zodat je de zaden goed plant. 

Stap 1: Vul een pot met potgrond 

Allereerst moet je een bloempot kopen en vervolgens vullen met potgrond, wat ook wel tuinaarde genoemd wordt. Veel kwekers kiezen ervoor om de pot maar tot de helft te vullen. Het kan echter beter zijn om meer potgrond toe te voegen. Dit is namelijk gunstig voor het wortelstelsel van de wietzaadjes. Daarom is het een goed idee om de pot te vullen met aarde tot je circa een centimeter onder de rand zit. Druk de potgrond nog wat aan, maar verdicht het niet.

Stap 2: Creëer een kuiltje

Vervolgens moet je in de potgrond een klein kuiltje maken. Hier plant je later het ontkiemde wietzaadje in. Het kuiltje hoef je overigens niet met je hand te graven, je kunt hiervoor ook gewoon een potlood of pen gebruiken. Een zaailing is immers erg klein en heeft daardoor niet een groot gat nodig. Wel is het belangrijk om te weten dat het kuiltje circa 2 of 3 centimeter diep moet zijn. Plant de autoflower zaden dus niet te diep in de aarde. 

Stap 3: Plant het wietzaadje

Je kunt nu dus daadwerkelijk het wietzaadje in het kuiltje planten. Hiervoor moet je eerst het ontkiemde zaadje oppakken, wat je het beste kunt doen met een pincet. Druk echter niet te hard, je kunt de zaailing hierdoor vernielen. Ook is het belangrijk dat je het wietzaadje snel plant, de ontkiemde wortels kunnen anders aangetast worden door te veel licht. Het is daarnaast cruciaal om het wietzaadje met de wortel naar beneden zo diep mogelijk in het gegraven kuiltje te plaatsen. 

Stap 4: Bedek het zaadje

Nadat je de zaailing in een pot vol grond hebt geplaatst, moet je nog wat aarde over het wietzaadje plaatsen. Doe er echter niet te veel op, een paar millimeter potgrond is namelijk al genoeg. Hierdoor wordt de zon namelijk tegengehouden, terwijl de zaailing toch nog voldoende ruimte heeft om te groeien. Maak de grond vervolgens nog wat vochtig met behulp van een plantenspuit. Zet vervolgens de pot onder een licht of op de vensterbank. Na een paar dagen komt de plant uit de potgrond.