Mensen die genieten van puur natuur hebben er een nieuwe hobby bij. De watermoestuin!
Dit is een variatie die een beetje het midden houdt tussen de bekende moestuin en de aquaponics. Daar waar een moestuin buiten bereik ligt of geen soelaas biedt voor watergebonden soorten is de vijver een ideaal middel. Aquaponics is voor veel mensen ook te complex en vergt veel kennis van het waterchemie terwijl gewoon wat eetbare planten in een vijver voor iedereen een haalbaar doel is.
Het komt er dan nog wel een beetje op aan om de juiste soorten te verkrijgen. Maar daar is met wat online zoekwerk al snel de juiste leverancier voor te vinden.
Op Zuurstofplanten.com is er naast de essentiële benodigdheden voor een biologisch vijverbeheer ook een assortiment met planten die als voedsel kunnen dienen.
Voor ieder wat wils
Net als een kruidentuintje in een bak aarde is er ook met slechts een bak water al wat eenvoudige soorten te kweken. Meest veelzijdige is waarschijnlijk de watermunt. Wintergroen, heerlijk geurend en paarse bloemen sowieso al een aanwinst voor iedere waterpartij. De emerse bladeren geven heerlijke thee of kunnen als bundeltje opgehangen worden en een heerlijke geur verspreiden. Het blad is ook uitermate geschikt als toekruid in salades, sauzen en spreads maar ook in schnaps. Met zijn licht ontsmettende werking kan het ook gebruikt worden in zeep en schoonmaakmiddelen.
In de laatste toepassingen kunnen ook delen van Kalmoes gebruikt worden. Het zoete aroma is van veel kruidenbitters het “geheime” ingrediënt. Ook deze plant heeft een licht ontsmettend effect en de wortels kunnen gemalen worden en enigszins vergelijkbaar met Gember dan worden toegepast in het eten of de thee. Vroeger werden gevangen vis van binnenwateren een dag vers gehouden door ze tussen het loof van de Kalmoes te bewaren. Iets grotere vijvers bieden ook plek aan bladgroente zoals Witte waterkers, Gele waterkers met hun radijs achtige smaak en het bonte blad van de Bloedzuring kunnen net als wat blaadjes van de Watermunt worden toegevoegd aan salades. Ook pesto krijgt er een Nederlandse variatie van.
Serieuze voeding
De wat grotere natuurvijvers kunnen ook echte “zware kost” produceren. Lisdodde is geheel eetbaar, heeft veel toepassingen en is ook nog eens goed voor de inheemse flora en fauna. De scherpe wortelstokken maken het ongeschikt voor folie vijvers maar een voorgevormde bak of in de volle grond zijn ze super. Waternoot (met 4 stekels op één noot) is een echte ouderwetse bron van energie. Ze waren in Nederland uitgestorven tussen 1908 en 2018 dus de recepten zijn wel heel erg oud. Ook deze zijn minder geschikt voor folie vijvers omdat de scherpe stekels aan de noten door de folie kunnen prikken maar uiteraard alleen als de vijver betreden wordt en dat is niet nodig om ze te oogsten want ze groeien aan een schitterende drijfplant die gewoon met een netje of met de hand geplukt kunnen worden. Je moet wel minimaal de helft laten zitten anders moet je elk jaar nieuwe waternoten kopen. Trek gekregen? Bestel vandaag nog uw eerste eetbare waterplanten.
Lees ook: Het hele jaar door groente kweken