Voor veel mensen is werken als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) een droom. Het is namelijk een ideale manier om zelf te bepalen waar je je op stort, je eigen werktijden te bepalen en misschien wel te werken waar je zou willen. Steeds meer mensen zeggen daarom hun baan op om vervolgens als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Toch brengt deze vorm van werken ook risico’s met zich mee waar niet iedereen zich bewust van is. Dat is jammer want op het moment dat zij ziek worden, of om een andere reden niet meer kunnen werken, kunnen zij diep in de financiële problemen komen. Hoe je dit het beste kunt voorkomen, leggen wij je in dit artikel uit. Je zult zien dat je door een aantal stappen te nemen, een hoop ellende kunt voorkomen. 

Bouw een buffer op

De grootste fout die je als zzp’er kunt maken, is dat je hoge inkomsten genereert en vervolgens ook alles gelijk weer uitgeeft. Ten eerste kom je hierdoor waarschijnlijk in de problemen met de Belastingdienst want aan het eind van het jaar moet je nog belasting over je inkomsten betalen. Ten tweede kom je met jezelf in de problemen omdat je geen buffer opbouwt. Juist voor zelfstandige ondernemers is een buffer van het grootste belang. Je inkomsten kunnen namelijk wisselen en dus moet je zorgen dat je ook in mindere tijden genoeg geld achter de hand hebt om rond te komen. Je zou moeten zorgen dat je genoeg buffer achter de hand hebt om het drie maanden zonder geld te kunnen redden. Meestal is het goed mogelijk om binnen drie maanden weer andere inkomstenbronnen te vinden waardoor je hopelijk niet heel je buffer op hoeft te maken. 

Verzeker je goed

Niet alleen het gebrek aan werk kan zorgen dat je geen inkomsten genereert, het kan ook zijn dat jij ziek wordt en niet meer kan werken. In dat geval is het van groot belang dat je een arbeidsongeschiktheids verzekering afsluit. Deze verzekering is een vangnet dat je zeker nodig hebt wanneer je langdurig ziek wordt. Wanneer een verzekering te duur voor je is, kun je ook kijken of je je kunt aansluiten bij een broodfonds. Dit is een veel gekozen manier om je inkomsten te garanderen, maar het brengt wel een aantal risico’s met zich mee. Verdiep je dus goed in de mogelijkheden en de verschillen tussen een verzekering en een broodfonds. Kijk daarbij ook naar welke kosten aftrekbaar zijn, zo kun je de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld aftrekken van je belasting waardoor deze optie interessanter kan zijn. 

Hoeveel moet je verzekeren? 

Niet iedereen heeft evenveel nodig om rond te kunnen komen. Wanneer je daarom een verzekering afsluit, is het goed om te kijken wat je echt nodig hebt om niet in de problemen te komen. Schrijf daarom de kosten op die voor je huur of hypotheek moet maken, je energiekosten en je leefgeld. Het totaalbedrag van deze som zou het bedrag zijn dat je kunt laten verzekeren.