Er is de laatste jaren veel gesproken over slimme thermostaten. U hebt misschien gemerkt dat uw buren hun traditionele geprogrammeerde thermostaten vervangen door meer high-tech “slimme” modellen. Maar misschien vraagt u zich af waarom u geld zou moeten uitgeven voor een slimme thermostaat. Is het waar dat slimme thermostaten uw energiekosten kunnen verlagen? Welke andere voordelen heeft een slimme thermostaat? De experts van Tado gaan op al deze vragen in.

Tegenwoordig dienen slimme thermostaten als meer dan alleen temperatuurregelaars. Deze geavanceerde thermostaten zijn uitgerust met Wi-Fi, sensoren en geavanceerde algoritmen. Wilt u meer weten over deze revolutionaire hulpmiddelen? Als u nog twijfelt om in een slimme thermostaat te investeren, hebben we enkele van de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

1. De slimme thermostaat: Wat is het?

U kunt uw slimme thermostaat vanaf elke plek in huis bedienen met een apparaat met internetverbinding. Eenvoudig gezegd vereenvoudigt een slimme thermostaat de temperatuurregeling in huis, waardoor de efficiëntie van het HVAC-systeem wordt gemaximaliseerd. Met de meeste moderne programmeerbare thermostaten kunt u bijvoorbeeld verschillende temperaturen instellen voor verschillende tijdstippen van de dag. Sommige slimme thermostaten kunnen zelfs uw temperatuurvoorkeuren onthouden, u informeren over aanbevolen systeemonderhoud, problemen met het HVAC-systeem identificeren en u statistieken over uw energieverbruik bieden.

2. Hoe verhouden slimme thermostaten zich ten opzichte van traditionele thermostaten?

Hoewel slimme thermostaten en programmeerbare thermostaten vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen. Programmeerbare thermostaten zijn thermostaten die kunnen worden geconfigureerd om de temperatuur automatisch aan te passen volgens een vooraf bepaald schema. Normale thermostaten maken geen verbinding met uw Wi-Fi of hebben geen leermogelijkheden, zodat u de temperatuurinstellingen handmatig moet instellen.

Een slimme thermostaat kan, net als een programmeerbare thermostaat, worden ingesteld om de temperatuur op bepaalde tijdstippen van de dag automatisch aan te passen.  Slimme thermostaten onderscheiden zich echter door hun uitgebreide functionaliteit. De meeste moderne slimme thermostaten kunnen bijvoorbeeld worden bediend vanaf elk apparaat met een internetverbinding, dankzij hun Wi-Fi-mogelijkheden. Sommige slimme thermostaten kunnen zelfs uw routine achterhalen en zichzelf daarop aanpassen, terwijl ze u op de hoogte houden van het energieverbruik en de onderhoudsbehoeften van uw huis.

3. Wat zijn digitale assistenten in slimme thermostaten?

Het is gebruikelijk dat slimme thermostaten compatibel zijn met verschillende virtuele assistenten. Thermostaatbediening is zo eenvoudig als het geven van spraakopdrachten aan een apparaat waarop een assistent-app is geladen, zoals een smartphone of slimme speaker. Door het simpelweg te zeggen, kunt u de digitale assistent de opdracht geven om de thermostaat aan te passen om een constante temperatuur van 72 graden te behouden. Thermostaatbediening wordt verder vereenvoudigd omdat veel digitale assistenten apps voor smartphones en computers bieden.

Veelgestelde vragen over slimme thermostaten

4. Hoe verbind ik een slimme thermostaat met mijn virtuele assistent?

Wanneer u een slimme thermostaat hebt en deze wilt koppelen, zal het proces verschillen op basis van het type. Een slimme thermostaat vereist bijvoorbeeld een andere set instructies wanneer deze wordt gekoppeld met Alexa dan wanneer deze wordt gebruikt met Google Home. Omdat het koppelingsproces verschilt van digitale assistent tot slimme thermostaat, is er geen universeel toepasbare methode.

De fabrikant van de thermostaat biedt echter meestal uitgebreide richtlijnen voor het koppelen van het apparaat aan een smart home hub. Als u hun instructies volgt, moet het koppelen een fluitje van een cent zijn. Het is raadzaam om vóór de aankoop te controleren of een slimme thermostaat compatibel is met uw gewenste digitale assistent.

5. Welk type slimme thermostaat is het beste: bedraad of op batterijen?

Veel van de meer geavanceerde slimme thermostaatmodellen kunnen niet functioneren zonder bedrading in een stopcontact in plaats van op batterijen. Dit is de reden waarom programmeerbare thermostaten met c-draden zo vaak worden voorgesteld. Een slimme thermostaat die op batterijen werkt, kan echter noodzakelijk zijn als de bedrading in uw huis nog niet aanwezig is. Wie liever niet met batterijen te maken heeft, kan een professionele HVAC-specialist een c-wire systeem laten installeren.

6. Kan een warmtepomp worden gebruikt met een slimme thermostaat?

Velen weten dat slimme thermostaten kunnen worden gebruikt met conventionele verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC-systemen), maar anderen weten niet zeker of ze nuttig zouden zijn met een warmtepomp. Warmtepompen en slimme thermostaten zijn in de meeste gevallen compatibel met elkaar. Aangezien warmtepompen een huis kunnen koelen en verwarmen, kan een slimme thermostaat worden geprogrammeerd om automatisch te schakelen tussen de verwarmings- en koelmodi van de warmtepomp voor een maximale efficiëntie.

Veelgestelde vragen over slimme thermostaten

7. Verminderen slimme thermostaten de energiekosten?

Slimme thermostaten kunnen uw energierekening verlagen en tegelijkertijd een ongeëvenaard comfort en controle over de temperatuur van uw huis bieden. U kunt veel geld besparen op uw energierekeningen door uw thermostaat zo te programmeren dat de temperatuur wordt aangepast wanneer er niemand thuis is of wanneer u slaapt. Een lager energieverbruik betekent een lagere energierekening en minder impact op het milieu.

8. Verbeteren slimme thermostaten de slaapkwaliteit?

Als slimme thermostaten goed worden gebruikt, kunnen ze de slaapkwaliteit verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen er baat bij hebben om te slapen in een kamer die tot ongeveer 65 graden is verwarmd. Als je de kamer koel houdt vanaf het moment dat je naar bed gaat totdat je wakker wordt, zal je slaap rustgevender zijn omdat je lichaamstemperatuur lager zal zijn. Dus als u een slimme thermostaat gebruikt en deze zo instelt dat het ‘s nachts koeler is, kunt u beter uitrusten.

Conclusie

Nu u beter weet hoe slimme thermostaten werken, kunt u de best geïnformeerde beslissing nemen. Neem contact op met een geloofwaardig merk om uw thermostaat te laten upgraden.