Inhoudsopgave Hide
  1. Trosrozen
  2. Klimrozen

Rozen, wat is daar al veel over geschreven. Niet zo verwonderlijk want zo’n prachtige bloem roept heel wat gevoelens op. Maar dit wordt geen verhaal over de verschillende betekenissen van rozen en haar kleuren bijvoorbeeld. Nee, dit gaat puur over mijn eigen ervaringen met rozen in de tuin.

Toen ik in mijn huidige huis kwam wonen stonden er aardig wat trosrozen in de tuin. Een beetje te veel van hetzelfde, ik ben nogal een verzamelaar van planten en voldoe dus absoluut niet aan het geijkte beeld wat een tuinarchitect graag ziet, grote hoeveelheden van dezelfde soort in een tuin, dat brengt rust. Ieder zijn meug maar ik vind het saai en verzamel dus zoveel mogenlijk verschillende soorten planten in mijn tuin, dat vind ik nou mooi en ik zie dat alle beestjes die hier rondvliegen in mijn tuin daar ook erg tevreden mee zijn.

Trosrozen

Terug naar mijn trosrozen, in de border alles weggehaald maar aan de zijkant van mijn huis heb ik een grote groep laten staan. Nooit spijt van gehad, trosrozen zijn erg sterk, de afgelopen strenge winter hebben ze met gemak overleefd. Flink kort gesnoeid zie ik de eerste blaadjes al weer verschijnen. Dat kort snoeien is heel belangrijk want ze groeien enorm hard in een zomer en als je ze niet kort genoeg gesnoeid hebt dan hangen ze nog vaak half over het pad ernaast wat niet bevorderlijk is voor je broekspijpen tijdens een wandelingetje door de tuin. Maar ja, geen rozen zonder doornen. Naast dat kort snoeien hoef je weinig meer te doen, als ze eenmaal beginnen met bloeien dan stoppen ze daar niet meer mee, maandenlang hangen ze helemaal vol met trossen roosjes. Het helpt wel als je de uitgebloeide trosjes verwijdert, is een mooier gezicht maar ze blijven dan nog langer doorbloeien. Van eind mei tot diep in oktober zul je er plezier van hebben.

De meeste trosrozen zijn in struikvorm maar er zijn ook klimmers onder de trosrozen.

De patioroos heeft kleinere roosjes en is daarom uitermate geschikt voor een kleine tuin of in een pot op het terras of balkon.

Klimrozen

Over een tuinpad heen heb ik een houten rozenboog geplaatst. Eerst met klimop laten begroeien zodat het ‘s winters ook groen zou blijven en had ik bedacht een klimroos erbij voor de kleur in de zomer. Nu ben ik geen rozen kenner, het enige wat ik er van weet is uit wat tuinboeken en tijdschriften. Daar werd wel vaak de roos New Dawn genoemd en die vind ik erg mooi van kleur dus die gekocht. Erg mooie roos maar wat ik teleurstellend vond is dat het geen doorbloeier is terwijl zij zo wel verkocht wordt. Drie weken prachtige rozen en daarna niets meer, dat moet toch beter kunnen. Het kan natuurlijk ook aan mijn grond of standplaats liggen maar later werd ik toch wel bevestigd in mijn teleurstelling, door een kweker in een tijdschrift die zijn verbazing uitte over het feit dat iedereen toch maar die New Dawn kocht. Volgens hem was een dochter van deze New Dawn, Penny Lane genaamd net zo mooi maar was een veel betere doorbloeier.

Van dat soort informatie ga ik altijd glimlachen en vorig jaar heb ik de Penny Lane geplant tegen mijn rozenboog aan. Het was toen te laat in het seizoen voor een vracht aan rozen maar deze zomer ben ik in blijde verwachting. De winter heeft zij in ieder geval overleefd, de eerste blaadjes zijn al weer gesignaleerd. Als dit gaat lukken wil ik wel meer rozen aan gaan schaffen, een mooie witte lijkt me ook wel wat. Misschien in een grote bak met een trellischerm erachter. Kan makkelijk, mijn moeder heeft een balkon en daar staan elke zomer verschillende rozen in bloei. Er zijn hele leuke verschillende soorten klimrekjes te koop die je gewoon in een grote pot kunt plaatsen dus een klimroos hoeft niet perse in de volle grond en dat opent veel mogenlijkheden.

Ze houden wel van een zonnetje en dus een lichte plaats. Mijn trosrozen staan echter niet op de meest zonnige plek in mijn tuin maar de struikvormige trosroos is dan ook wel een sterke topper.

Ik hoop dat dit verhaal een schot in de roos is!